grondverf-gebruiken

Waarom een goede primer of grondverf onmisbaar is bij een verffklus


Twijfel je of een primer of grondverf moet gebruiken voor jouw komende verfklus? Twijfel er niet langer over en sla die primer of grondverf in. Het is onmisbaar voor vrijwel elke klus. In dit artikel leggen wij uit waarom een primer elke verfklus eenvoudiger maakt.

Een goede basis

Een primer zorgt voor een goede eerste basis. Wanneer je direct met verf op een oppervlak gaat schilderen, kan de dekking niet optimaal zijn en kan de verf niet altijd mooi hechten. Het gevolg hiervan is dat de verfklus er minder mooi uitziet, of dat je meer lagen nodig hebt om de klus te klaren. De primer zorgt voor een nieuwe laag waarop je fijn kunt schilderen en waar de verf goed op te pakken is.

Handig qua kleur

Wanneer je zonder primer of grondverf aan de slag gaat, kan de kleur een stuk anders uitvallen dan je hoopt. Wanneer je een knalgroene muur, lichtgeel wilt maken, is een primerlaag cruciaal. De primer zorgt voor een blanke basis waar de kleur goed op pakt. Als je dit niet doet, kan de groene tint er alsnog doorkomen en zorgen voor een andere kleurtint. Verf kiezen is dus van groot belang, maar dit is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste primer

Terug naar originele staat

Wil je geverfd hout terug naar originele staat? Het kan knap lastig zijn om geverfd hout terug naar originele staat te halen, wanneer je hier zonder een primer overheen hebt geverfd. De verf kan de bovenste houtlaag aantasten en is dan moeilijk te verwijderen. Wanneer je een laag primer of grondverf hebt gebruikt, bescherm je niet alleen de verflaag, maar ook het hout. Wanneer je het verf er dan af schuurt of poetst, kun je originele houtkleur terugkrijgen.

Ga je binnenkort aan een verfklus beginnen? Zorg er dan voor dat je niet alleen de juiste verf kiest, maar ook de juiste primer. Verf kiezen lijkt het belangrijkste, maar voor een mooi en professioneel resultaat is een primer of grondverf net zo belangrijk.