verf kiezen

Waar moet je op letten als je een keuze maakt voor je verf?

Met de talloze producten die verkocht worden op de markt vandaag de dag, is de kans groot dat je op een gegeven moment door alle soorten verft het schilderbos niet meer ziet. Wat zijn de eigenschappen van verschillende soorten verf waar je op moet letten, alvorens je de keuze maakt welk product het beste bij je past. 

Droogtijd

Een niet te onderschatten factor van een goeie verf is een redelijke droogtijd. Het is voor de professionele schilder geen optie om uren te wachten tot een verf gedroogd is, alvorens hij of zij weer verder kan. Een tweede laag kan niet altijd wachten tot de volgende dag, dus een goede verf laat je doorwerken zonder teveel van je tijd in beslag te nemen. 

4-seizoenenonderhoud

Met het wisselvallige weer in Nederland is het belangrijk om te kiezen voor een product dat je goed beschermt in alle seizoenen. Een verf mag niet gaan bladeren in de zon, maar zeker ook geen water doorlaten in de regen. Een degelijk product moet functioneel en weervast zijn onder alle weersomstandigheden. 

Schildervrij

Een niet te vergeten punt, maar toch een van de meest belangrijkste, is hoe lang dat je verf op zijn plek blijft zitten. Er is niks vreselijker te bedenken dan na uren lang te hebben geschilderd, binnen een jaar of twee in te moeten zien dat een muur weer een nieuwe laag. Zo lang mogelijk niet omkijken naar een goede deklaag is de wens van iedere vakman. 

Richtlijnen

De maatschappij stelt steeds hogere kwaliteitseisen aan de producten die gebruikt worden. Hetzelfde geldt voor verf. Schadelijke stoffen die voorheen probleemloos door producten werden gemengd zijn vandaag niet langer toegestaan vanwege uiteenlopende risico’s voor de volksgezondheid. Dat is natuurlijk vanwege de veiligheid van het algemeen publiek, maar ook zeker voor de vakmensen die met het product werken. 

Biobased

Steeds meer materialen worden op duurzame wijze vervaardigd. Dat wil niet zeggen dat producten honderd procent duurzaam zijn, maar er wordt wel steeds meer naar gestreefd om een product neer te zetten wat is opgebouwd uit natuurlijke bestanddelen. Op deze manier wordt de natuur om ons heen een stuk minder belast, iets waar we uiteindelijk allemaal ons profijt uit kunnen halen. 

Prijs

Als alle bovenstaande factoren naar tevredenheid zijn, is er natuurlijk altijd nog de kwestie van het prijskaartje van een product. Een verf die rooskleurige reviews heeft, maar die torenhoog geprijsd is, zal een stuk onaantrekkelijker zijn voor je projecten dan een verf die vele malen goedkoper is, ondanks het feit dat die misschien niet vlekkeloos alle testcriteria doorloopt. 
Een goede verf die al deze kwaliteiten samenbrengt in een product, is de Sigma S2U Allure Gloss. De vakschilders en doe-het-zelvers kunnen beamen dat deze hoogglans lakverf een must is voor professioneel en goed gebruik, met uitstekende resultaten voor buitenwerk. Naast het feit dat de verf oorspronkelijk bedoeld is voor houtwerk, kan deze (na het aanbrengen van een goede basis laag) ook toegepast worden op verschillende metalen.