CNC freesmachines: onmisbaar voor houtbewerking!

Wat is een freesmachine?

Timmermannen, houtbewerkers en klussers die voor hun plezier met hout werken, kunnen niet zonder freesmachine. Het frezen van hout met een machine is een onmisbare activiteit in hun werkplaats. Dat geldt zeker voor professionele houtbewerkers. Maar wat is een freesmachine precies? Een freesmachine wordt gebruikt om een vorm of profiel uit bepaald materiaal te frezen, via een snel ronddraaiende frees. Zo kun je materiaal verspanen in allerlei gewenste vormen, zoals sleuven, gaten, rondingen, eilanden, kamers en kottergaten. Bij een freesmachine maakt – anders dan bij een draaibank – het gereedschap rondingen.

Er bestaat een variatie aan freesmachines voor de bewerking van allerlei soorten materialen. Zo kun je denken aan de houtfreesmachine of een freesmachine voor aluminium of ijzer. Ook kun je freesmachines evenals bijhorende accessoires kopen die speciaal gemaakt zijn voor de bewerking van kunststoffen. Welk materiaal je ook wilt bewerken, er is altijd wel een freesmachine beschikbaar die jou uit de brand helpt!

De techniek achter freesmachines

De techniek achter freesmachines is de afgelopen decennia sterk verbeterd. Nog niet zo heel lang geleden waren conventionele freesmachines dominant in de markt. Deze machines betreffen banken die volledig handmatig bestuurd moeten worden via de voedingsknop. De laatste tijd worden deze traditionele freesmachines vaak vervangen door de moderne CNC freesmachine, ook wel ‘bewerkingscentrum’ geheten. Deze banken zijn technisch veel geavanceerder – ze kunnen via de computer geprogrammeerd en ingesteld worden – en zijn daardoor in staat zeer ingewikkelde motieven, patronen en inkepingen in allerlei soorten materiaal te maken.

Als houtbewerker voer je zelf via jouw CAD-/vector-programmatuur aansturingscodes in. Deze worden dan door het computerprogramma vertaald naar, via een zogeheten CAM-programma, naar de freesmachine. Zo bepaal je via het computerprogramma niet alleen de patronen en motieven, maar ook de afstanden en coördinaten die de houtfreesmachine of metaalfrezer moet maken om het door jou gewenste materiaalproduct te frezen.

Wat kun je met een freesmachine?

Een CNC freesmachine voor het frezen van hout is de beste keuze die je als professional en ook als doe-het-zelver kunt maken. Je kunt namelijk heel veel met dit soort bewerkingsmachines. Maar wat precies? Een houtfreesmachine is onmisbaar om profielen in hout te maken, sleuven, vormen of modellen die je met een zaag of vijl niet kunt maken. Via het frezen van hout kun je bijvoorbeeld prachtige patronen in meubels maken of schitterende houtsnijwerken die je kamer precies de uitstraling geven die jij wenst. Frezen is ook ideaal om houtdelen onzichtbaar met elkaar te verbinden, door het aanbrengen van sleuven of randen die de houten delen in elkaar laten passen. Of u maakt speciale vormdelen van hout die niet met en zaagmachine zijn te maken. Wat u ook wenst qua houtbewerking, met een CNC freesmachine is alles mogelijk!