Oude glasvezelisolatie verwijderen

Oude glasvezelisolatie veilig verwijderen doe je zo!

Het verwijderen van glasvezelisolatie is geen alledaagse klus, maar als je weet waar je aan begint, kun je het project goedkoop en veilig voltooien. Dus, hoe verwijder je oude glasvezelisolatie veilig? Lees verder om meer te weten te komen over het goedkoop verwijderen van glasvezelisolatie voor doe-het-zelvers!

Hoe verwijder ik veilig oude glasvezelisolatie?

Om oude glasvezelisolatie veilig te verwijderen, moet je de juiste veiligheidsuitrusting hebben. Eerst moet je de kamer afsluiten, controleren op asbest en andere gevaarlijke materialen en de isolatie stofzuigen. Gooi ten slotte het oude glasvezel op een verantwoorde manier weg. Laten we nu elk van deze stappen in meer detail bekijken.

Bereid jezelf voor en zorg voor een goede uitrusting

Glasvezel staat bekend om zijn vele toepassingen en het is niet gebruikelijk dat het ernstige verwondingen veroorzaakt. Het is echter gemaakt van kleine glasdeeltjes, die bij inademing of inname gedurende lange perioden of in hoge concentraties kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Glasvezelisolatie zal de huid niet beschadigen bij kortdurende blootstelling, maar het kan huiduitslag veroorzaken als je er gedurende een langere periode aan wordt blootgesteld. Het is ook gevaarlijk bij inademing, dus het is essentieel om de juiste veiligheidsuitrusting te gebruiken voordat je het verwijdert. De juiste veiligheidsuitrusting voor de verwijdering van glasvezel:

 • Lange handschoenen
 • Een gasmasker van glasvezel of een ander geschikt ademmasker
 • Veiligheidsbril
 • Lange, lichte kleding om huiduitslag en overhitte te voorkomen
Oude glasvezelisolatie veilig verwijderen

Vervolgens is het tijd om na te denken over het gereedschap dat je nodig hebt om de isolatie te verwijderen. Stofzuigers voor het verwijderen van isolatie zijn de meest populaire keuze voor de klus, waarbij een krachtige HEPA-filterstofzuiger met hoge capaciteit de ideale optie is. Het is het beste om er een te kopen met een zak om alle isolatie op te vangen, omdat dit later helpt bij het opruimen en het gemakkelijk maakt om de oude glasvezel weg te gooien. Het zal je ook minder blootstellen aan glasvezeldeeltjes in de lucht.

Sluit de kamer af 

Door de kamer af te sluiten voordat je aan het werk gaat, zorg je ervoor dat er geen vezels en mogelijk giftige materialen de ruimte kunnen verlaten. Er zijn verschillende eenvoudige, goedkope oplossingen om een ​​kamer af te sluiten, waaronder:

 • Alle deuren, ramen en openingen afdichten. Bedek en verzegel alle deuren, ramen, ventilatieopeningen en openingen in het interieur van het huis. Je kunt dit doen door duurzaam plastic te gebruiken en dit over het gebied te plakken.
 • Plastic zeilen gebruiken: Als je op zolder werkt, kan glasvezel door openingen in de vloerplanken gaan. Door een plastic zeil op de vloer te leggen, voorkom je dit en vang je eventuele overgebleven stukken op die tijdens het verwijderingsproces los kunnen komen.
glasvezelisolatie veilig verwijderen

Controleer op asbest en andere veiligheidsrisico’s

Het komt zelden voor dat moderne isolatie, inclusief glasvezel, giftige materialen en mogelijk dodelijke chemicaliën bevat. Het was echter niet altijd zo. Vóór 1980 was het gebruikelijk om asbesthoudende materialen te gebruiken voor nieuwe gebouwen, maar dit bleek een ernstig gezondheidsrisico te vormen. Als je aan een huis werkt dat vóór 1980 is gebouwd, kan er asbest in zitten. Anders is het hoogst onwaarschijnlijk dat de glasvezelisolatie het heeft. Het kan echter bacteriën bevatten die door ongedierte worden verspreid, dus werk voorzichtig.

Bij het verstoren van de isolatie komt asbest vrij, dat tijdens het verwijderen van de isolatie naar buiten komt. Deze eigenschap is waarom het van cruciaal belang is om op asbest te testen voordat je begint met het verwijderen van de isolatie. Gelukkig zijn doe-het-zelf asbest testkits overal verkrijgbaar. Zo test je op asbest:

 • Identificeer, terwijl je de juiste beschermende uitrusting draagt ​​en nadat je de kamer hebt afgesloten, het gebied dat je op asbest wilt testen.
 • Sproei een fijne nevelwater zodat aanwezig stof snel neerslaat.
 • Identificeer het gebied dat je wil testen en neem een ​​klein stukje met een mes of tang.
 • Volg de instructies van de doe-het-zelf testkit om verder te gaan. Dit proces omvat meestal het verzegelen van het monster in een plastic zak en het naar de testlocatie sturen.
 • Stuur het monster op en wacht een paar dagen op de resultaten.
 • Zelfs als de isolatie negatief test op asbest, is het nog steeds van vitaal belang om er uiterst voorzichtig mee om te gaan en alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen voor je gezondheid en veiligheid.
Oude glasvezelisolatie veilig verwijderen doe je zo

Niet elke vorm van isolatie is echter vatbaar voor besmetting. Het verwijderen van oude glasvezel hoeft geen dure taak te zijn als je de eenvoudige stappen in dit artikel volgt. Zolang je de juiste veiligheidsuitrusting, gereedschappen en methodes gebruikt, behoort jouw oude isolatie snel tot het verleden!