geverfd hout terug in de originele staat

Hoe krijg je geverfd hout terug in de originele staat

Stel je hebt een leuke tafel op de kop getikt, maar de vorige eigenaar heeft het hout een kleurtje gegeven wat je niet bevalt? Of je hebt zelf je kast geverfd, maar je wilt het geverfd hout terug in de originele staat? Hoe ga je dat oplossen? En hoe haal je de verf eraf? Hier zijn verschillende manieren voor.

Terug naar de basis

Als een meubelstuk of iets anders van hout in een bepaalde kleur geverfd is en je wilt dit item eigenlijk een ander kleurtje geven, dan is het verstandig als je eerst de oude verflagen eraf haalt. Je brengt hem als het ware eerst weer terug naar de originele houtlook. Maar hoe breng je geverfd hout terug in de originele staat? Als je van plan bent om het item daarna weer een andere kleur te geven, dan hoeft dit zogenaamde ‘ontverven’ niet zo heel grondig te gebeuren. Tenslotte gaat er daarna weer een andere verflaag op. Ga je het niet opnieuw verven dan vraagt de klus een wat serieuzere aanpak.

geverfd hout schuren

Oude verf

Zeker als de verf er al erg lang op zit, krijg je het er niet zo snel vanaf. Eraf branden is dan een goede optie. Dit kun je doen met een schildersföhn. Beweeg de föhn over het oppervlak in een niet te hoge stand om verbranding te voorkomen. Gebruik een verfkrabber en de verfafbrander en haal zo de verf eraf.

Geverfd hout schuren of krabben

Soms zie je dat de verf aan het bobbelen is, dat betekent dat er lucht onder zit. In dat geval is de kans groot dat je de verf er gewoon af kunt krabben. Lukt dat niet, dan moet je geverfd hout schuren. Zijn het meerdere lagen dan kun je het beste een grove korrel nemen, bijvoorbeeld korrel 150. Zie je tijdens het schuren kleine cirkeltjes op het oppervlak verschijnen, dan kun je beter overstappen naar een fijnere korrel. Duw nooit te hard tijdens het schuren. Schuur laag voor laag eraf en pas op dat je niet het oorspronkelijke hout vervormd. Heeft het item lastige hoekjes, gebruik dan een verfkrabber en handschuurpapier.

De afwerking

Is alle verf van het item volledig verdwenen? Werk het oppervlak dan af met een blanke lak. Hierdoor trekken er niet zo snel vlekken in het hout. Wil je het hout opnieuw bewerken? Gebruik dan eerst een grondlak en schuur dit na het drogen licht op met een schuurpad. Hierdoor hecht de volgende laag beter. Zorg wel dat voor je gaat verven alle schuurstof weg is.