Zelf een muur metselen

Zelf een muur metselen

Ben je handig, dan kun je veel klussen zelf uitvoeren. Dit scheelt geld en het eindresultaat geeft vaak meer voldoening. De ene klus is eenvoudiger dan de andere. Zo kunnen veel mensen verven of behangen. Zelf een muur metselen word lastiger. Vaak wordt hier de hulp van een professional ingeroepen. Dit hoeft echter niet. Dit artikel legt jou uit hoe je zelf een muur metselt.

Zelf een muur metselen begint met het leggen van een goede en vorstvrije fundering. Dit kan een betonnen vloer zijn of een horizontale fundering van stoepranden. Indien je een buitenmuur metselt, start dan met een hard soort bakstenen voor de onderste lagen. Voor de lagen hier bovenop kun je zachte(re) bakstenen gebruiken. Voor een binnenmuur zijn witte kalkzandstenen geschikt. Voor je begint metselen van de muur is het belangrijk goed uit te rekenen hoeveel stenen je nodig hebt. Besproei de benodigde stenen een dag van te voren met water zodat deze de juiste vochtigheid hebben. Te droge stenen hechten slecht aan de specie.

Het metselen begint met het maken van specie. Dit is een mengsel van zand, cement en water. Zorg dat je genoeg specie maakt om circa twee uur te kunnen metselen. Als de specie is gemaakt span je een touw horizontaal ter hoogte van de bovenkant van de laag die je wilt gaan metselen. Als je onderaan begint span je een touw zo hoog dat er een steen en voeg tussen past.

Brengt met een troffel de specie aan op de fundering (als je start met zelf een muur metselen) of op de vorige laag stenen (als je eenmaal bezig bent). Breng de specie breder aan dan de steen breed is. Plaats de steen schuin met de bolle kant naar beneden op de vorige steen. Met de troffel kun je de steen eventueel recht kloppen. Let onder het metselen goed op en controleer regelmatig of de muur loodrecht en waterpas wordt gemetseld. Als een steen niet recht ligt, geeft dan met de troffel en tik. Ga niet zelf met je hand de steen horizontaal bewegen.

Vaak wordt een muur in steenverband gemetseld. Dit betekent dat de ene laag met een hele steen begint en de volgende met een halve. Om een steen om maat te maken kun je de steen aan de zijkant in krassen. Vervolgens plaats je een kapsabel op deze lijn en geef je een zachte tik met een hamer op het stuk steen welke je niet nodig hebt. Een kapsabel is in elke bouwmarkt te verkrijgen.

Als gedurende het metselen specie van tussen de steen komt puilen is het belangrijk deze specie direct weg te schrapen voordat het opdroogt. Schraap als je klaar bent met metselen circa 1 cm van de voeg uit. Als na twee weken de specie goed is uitgehard, kun je deze voegen netjes dichtmaken. Begin dan eerst met de verticale voegen en vul daarna de horizontale voegen.

Als dit gebeurd is kun je de muur met een zachte borstel afvegen en is de muur af. Zoals je kunt lezen is zelf een muur metselen niet moeilijk. Belangrijk is goed gereedschap en precisie. Ga niet gehaast een muur metselen. Oefen vooraf een stukje voordat je de echte muur gaat metselen. Veel succes!