Zelf dakpannen leggen

Wil u uw dakpannen opnieuw leggen hou er dan rekening mee dat dit geen klus is die je op enkele dagen afwerkt. Hou in overweging dat er ook dakdekkers zijn die voor bescheiden tarieven met plezier de zware taak overnemen. Wil u om één of andere reden toch zelf dakpannen leggen lees dan zeker eens dit artikel door.

Veiligheid

In de eerste plaats is het belangrijk dat u rekening houdt met de veiligheid. Vooral die van u maar ook die van omstaanders, voorbijgangers, … We willen natuurlijk niet dat iemand een gevallen dakpan op het hoofd krijgt.

Zorg dat er voldoende ruimte is op het dak om te werken, leg op de grond val bescherming en als het kan zorg dat je ergens kan aan vastmaken. Je weet nooit dat je je mis trapt en een lelijke val zou maken dan ben je in elk geval al iets beter beschermt. Hou er ook steeds rekening mee dat er wettelijke voorschriften zijn voor bedrijven die dakpannen leggen en dat die voorschriften er niet zomaar zijn. Ga dan ook na of er voorschriften zijn de gemeente je oplegt bij het herleggen van je dakpannen bijvoorbeeld een vergunning of reglement.

Materiaal

Zorg er ook steeds voor dat je materiaal in orde is. Als je materiaal hebt waarvan je twijfelt of het nog werkt probeer het dan eerst op de begane grond even uit. Zorg dat je niet te zwaar geladen naar boven gaat maar al het materiaal op een veilige en secure manier op het dak krijgt. Indien je voor je materiaal elektriciteit nodig hebt zorg er dan ook voor dat je verlengdraad genoeg hebt en niet verstrikt raakt in een web van draden of struikelt over een te korte draad. Zeker met elektriciteit moet je extra voorzichtig zijn. Gebruik geen draden die doorbrand zijn of beschadiging vertonen. Je weet nooit dat de draden kortsluiting geven. De gevolgen kunnen soms verder gaan dan je denkt.

Zelf dakpannen leggen

Als je zeker bent dat alles in orde is ben je klaar om je dakpannen te leggen. Leg eerst een onderdak op basis van beschermende folie tussen twee lagen houtwerk. Dit is je dak geraamte en de isolatie tegen weersverschijnselen (regen, onweer, wind). Daarna kan je de dakpannen leggen. Werk steeds van de onderkant van je dak naar de top toe. Leg je dakpannen steeds onder elkaar zodat elke dakpan de volgende overlapt. Ga zo door tot je dak volledig hersteld is.

Tot slot

Wanneer je zelf dakpannen leggen gaat zorg dat je je vooraf goed informeert. Zoek een duidelijke handleiding van hoe je het best dakpannen legt. Via Google vindt je al snel enkele plannen en afbeeldingen van hoe het precies moet. Zorg dat al je materiaal in orde is en dat je aan de veiligheidsvoorschriften en normen voldoet in de mate van het mogelijke. Denk er aan dat je veiligheid steeds voorop moet staan. Veel succes bij het zelf dakpannen leggen.