Zelf een houten overkapping bouwen

Zelf een houten overkapping bouwen? Neem deze tips mee.

Je wilt je tuin graag net dat beetje extra geven. Je bent op zoek naar een manier om een fijn plekje in de tuin te creëren waar je heerlijk met je vrienden, familie of juist lekker rustig in je eentje door kunt brengen. Dan is ene houten overkapping in de tuin precies waar je naar op zoek bent. Zelf een houten overkapping bouwen is gelukkig niet zo moeilijk. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We geven je hier een paar tips waarmee zelf een houten overkapping bouwen zeker een succes gaat worden.

Bedenk wat het doel van de overkapping moet zijn

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is bij een DIY houten overkapping ook zeker het geval. Bedenk van tevoren goed waar de overkapping moet komen én waar je de overkapping voor wilt gebruiken. Wil je een loungeset onder de overkapping zetten, of wil je juist de eettafel droog neer kunnen zetten? Misschien wil je wel een carport bouwen of wil je een schuurtje in de overkapping verwerken. Dit zijn allemaal belangrijke vragen om te beantwoorden voordat je daadwerkelijk begint met bouwen. Bepaal waar de houten overkapping in de tuin moet komen en waarvoor je deze wil gebruiken zodat je precies weet hoe groot de overkapping moet worden en hoe deze geplaatst moet worden.

houten overkapping bouwen

Zorg voor een stabiele basis

Als je weet waar de DIY houten overkapping moet komen is het belangrijk om een stabiele basis te leggen. Voor een houten overkapping zijn betonpoeren een goede basis. Let bij het plaatsen van de betonpoeren dat deze echt waterpas liggen. Een kleine afwijking kan er al voor zorgen dat je hele overkapping scheef wordt en dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het ook verstandig om alle houten onderdelen door een professional op maat te laten afzagen, bijvoorbeeld in een bouwmarkt. Op een scheve overkapping zit immers niemand te wachten.

Denk aan het regenwater

Wat dan wél weer een beetje scheef moet zijn is het dak van je overkapping. Als je ervoor zorgt dat het dak van de overkapping net niet helemaal recht is, kan het regenwater er eenvoudig van af lopen. Maak de voorkant van de overkapping net iets hoger dan de achterkant, zodat het water er aan de achterkant af kan lopen. Als je helemaal geen last wil hebben van het regenwater installeer je ook dakgoten. Zo blijft het onder je overkapping straks echt goed droog.

Makkelijker dan je denkt

Met deze tips wordt zelf een houten overkapping bouwen een fluitje van een cent. Voor je het weet heb je een knus en droog plekje in je tuin gecreëerd of kun je je eigen carport bouwen zodat jouw auto altijd beschut staat. Dat is nog eens een fijn gevoel!