carport bouwen

Carport bouwen

Het extremere weerbeeld waar we steeds vaker mee worden geconfronteerd heeft er mede voor gezorgd dat een carport bouwen door de jaren heen steeds populairder is geworden. Steeds meer mensen willen dan ook graag de beschikking hebben over een plaats om hun auto veilig en droog weg te kunnen zetten. Een carport bouwen biedt echter niet alleen maar een gunstige oplossing voor een auto. Zo kan ze ook perfect dienst doen als overkapping voor uw motor of voor bijvoorbeeld bakfietsen. In ieder geval, wilt u ook graag een carport bouwen en bent u daarvoor nog op zoek naar concrete informatie? Dan bent u hier aan het juiste adres!

De voorbereidingen voor een carport bouwen

Het bouwen van een carport hoeft in de praktijk op zich niet zoveel voeten in de aarde te hebben. Belangrijk is wel dat u zorgt voor een goede voorbereiding. Alleen op die manier is het mogelijk om problemen tijdens de realisatie van uw carport te kunnen voorzien. Enkele belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden zijn in ieder geval de volgende: 

  1. Hoeveel bedraagt de beschikbare ruimte en waar moet de carport komen? 
  2. Hoe groot moet de carport worden en welk soort carport wilt u realiseren? 
  3. Uit welke materialen moet de carport bestaan? 
  4. Heeft u al het noodzakelijke gereedschap voor handen voor de bouw van uw carport?
  5. Moet u voor de realisatie van de carport een bouwvergunning aanvragen of niet? 

Bovenstaande vragen dienen stuk voor stuk te worden beantwoord voordat er kan worden gestart met de daadwerkelijke realisatie van de carport. De informatie die is terug te vinden verder op deze pagina helpt u in ieder geval om deze vragen correct te kunnen beantwoorden.

Waar moet de carport worden geplaatst? 

De eerste vraag die u zich moet stellen heeft te maken met de plaats waar de carport moet komen. In het merendeel van de gevallen kiezen mensen ervoor om de carport in de voortuin aansluitend op de garage of tegen de woning aan te bouwen. Het is uiteraard ook mogelijk dat u net een carport wil bouwen omdat er geen garage voor handen is. In dat geval is het de regel om de carport aan te bouwen tegen één zijkant van het huis. Op deze manier is het immers mogelijk om er voor te zorgen dat de carport stevig kan worden verankerd aan het pand. Dit heeft als voordeel dat u met minder zware balken kunt werken en dat heeft dan weer een positief effect op de carport prijs. 

Hoe moet uw carport er precies uit komen te zien? 

Nu u de locatie heeft bepaald kan er verder worden gekeken naar het type carport welke u wenst te realiseren. Ook hiervoor geldt dat er verschillende vragen zijn die moeten worden beantwoord. In eerste instantie kan het bijvoorbeeld wenselijk zijn om te kijken naar het soort dak waar uw carport over moet komen te beschikken. Kiest u voor een plat dak of gaat uw voorkeur toch eerder uit naar een puntdak? Er kan tegenwoordig worden vastgesteld dat veel mensen de voorkeur geven aan deze laatste optie. Een puntdak realiseert namelijk meer opbergruimte in de carport. Daar staat evenwel tegenover dat de keuze voor een puntdak ook als gevolg heeft dat de constructie duurder wordt. Op voorhand even voor uzelf bepalen welke prijs u voor uw carport wenst te betalen is ook op dit vlak dus erg belangrijk. 

Afmetingen van de carport

Voorafgaand aan een carport maken moet er natuurlijk ook worden bepaald over welke afmetingen deze mag beschikken. Om deze afmetingen te kunnen bepalen zal er in eerste instantie uiteraard moeten worden gekeken naar de hoeveelheid aan ruimte die beschikbaar is. Ook hiervoor geldt dat er aandacht moet worden besteed aan het feit of u bijvoorbeeld kiest voor een carport aan garage of een carport aan huis. Het spreekt bovendien voor zich dat u ook altijd even zult willen nadenken over hetgeen u onder de carport wil gaan plaatsen. Ook dit zal namelijk een bepaalde invloed hebben op de vereiste afmetingen waar uw carport over moet komen te beschikken. 

De materiaalkeuze voor een carport

Er kan voor een carport bouwen tegenwoordig gebruik worden gemaakt van tal van verschillende materialen. De materiaalkeuze is bepalend voor verschillende eigenschappen waar uw carport over zal beschikken. Uiteraard heeft de materiaalkeuze een grote invloed op de uitstraling van de carport, maar dat is niet alles. Dit is namelijk ook bepalend voor de kwaliteit en duurzaamheid en de kosten. Enkele voorbeelden van carports waar u tegenwoordig voor kunt kiezen zijn de volgende: 

  • Een houten carport; 
  • Een aluminium carport; 
  • Een kunststof carport; 

Voor de realisatie van een carport kan er voor worden gekozen om poeren (palen) te gaan metselen. Eventueel kan er ook gebruik worden gemaakt van houten palen. Het laten metselen van palen is een duurzame, maar tegelijkertijd ook vrij dure oplossing. Voor de handige doe-het-zelver kan dit veruit de beste keuze zijn, niet in het minst omdat hij de arbeidskost kan uitsparen door zelf het metselen voor diens rekening te nemen. Voor mensen die willen besparen op de prijs van hun carport en zelf net iets minder handig zijn zullen houten palen wellicht de beste keuze zijn. Gaat uw voorkeur toch uit naar het gebruik van houten palen voor uw carport? Denk dan goed na over het type hout waar u gebruik van wenst te maken. In principe heeft u wat dit betreft de keuze tussen hardhout en geïmpregneerd hout. Hardhout is op vlak van duurzaamheid en kwaliteit veruit de beste keuze, maar beschikt wederom over een hoger prijskaartje in vergelijking met geïmpregneerd hout. 

Let op! Het kritische deel van de palen die worden gebruikt bij een carport bouwen is de overgang tussen de grond en de lucht. Er kan in de praktijk worden vastgesteld dat net op deze plaats het snelste houtrot voorkomt. Omwille van deze reden wordt het altijd aangeraden om er voor te zorgen dat de fundatie ten minste 5 centimeter boven het grondoppervlak komt!

Een vergunning aanvragen voor een carport?

Tot slot is het mogelijk dat u voor een carport bouwen een vergunning zult moeten aanvragen. Een carport vergunning is echter niet altijd vereist. Op de website van de Rijksoverheid is het mogelijk om te controleren wat de actuele eisen zijn met betrekking tot het al dan niet vergunningsvrij kunnen bouwen van een carport. Of u de carport op de gewenste locatie mag realiseren kan dan weer worden nagevraagd bij de gemeente waarin u woonachtig bent. 

Wilt u een carport bouwen zonder vergunning? Zorg er dan altijd voor dat u zich goed vergewist van de eisen die hieraan verbonden zijn. Even een bezoekje brengen aan de website van het Omgevingsloket kan op dit vlak eveneens bijzonder interessant zijn. Zo wordt het namelijk voor u meteen duidelijk wat de precieze mogelijkheden (en beperkingen) zijn waar u afhankelijk van uw locatie precies rekening mee dient te houden.