Welke planten kunnen goed in de schaduw staan

Welke planten en struiken kunnen goed in de schaduw staan?

Zoeken naar planten die in de volle schaduw groeien, is een uitdaging. Deze uitdaging begint met de zonlicht vereisten, dus de relevante termen moeten eerst worden besproken, te beginnen met de definitie van volledige schaduw. De term volledige schaduw betekent niet dat er geen zon is. Voor tuinbouwdoeleinden wordt een locatie als in de volle schaduw beschouwd als deze dagelijks minder dan drie uur directe zon krijgt en de rest van de dag gefilterde zon. Bij voorkeur vinden de uren directe zon plaats in de koelere uren van de ochtend met gefilterde bescherming tegen intense zon in de late namiddag.

Er moet ook een onderscheid worden gemaakt tussen de termen overleven en bloeien. Veel planten kunnen in de volle schaduw overleven, maar dat is voor de meeste tuinders niet voldoende. Siertuinen zijn bedoeld om een ​​plek te verfraaien, en een plant die ondermaats presteert, bijvoorbeeld door niet zo veel te bloeien als zou moeten, helpt de tuin niet om dit doel te bereiken. Een plant die alleen maar aan het overleven is, neemt ruimte in die beter ingenomen kan worden door een plant die het best tot zijn recht komt in de volle schaduw. Daarom kunnen de beste voorbeelden van planten in de volle schaduw niet alleen overleven in omstandigheden met weinig licht, maar er juist in gedijen. Welke planten en struiken kunnen dit?

Welke struiken kunnen goed in de schaduw staan

Struiken

Je kunt struiken gemakkelijk over het hoofd zien bij het plannen van een schaduwtuin, veel mensen neigen naar eenjarige en meerjarige bloeiende planten. Maar vergeet struiken niet, ze bieden structuur en achtergrond voor dat plantbed dat je zo graag wilt vullen met de kleinere, meer opzichtige planten. De volgende struiken zijn groenblijvende planten die worden gekweekt vanwege hun gebladerte en ze kunnen van grote waarde zijn voor een schaduwtuin.

– Japanse hulst

– Inkberry hulst

– Hemlock

– Taxus

Vaste planten

Vaste planten, met name planten die bloeien, kunnen de kleurvariatie en dramatische seizoenen goedmaken die jouw groenblijvende struiken niet kunnen bieden. De volgende planten kunnen volledige tot halfschaduw verdragen:

– Dicentra spectabilis

– Dicentra eximia

– Dicentra cucullaria

– Arisaema triphyllum

– Helleborus orientalis

– Ligularia 

– Mertensia virginica

Welke planten en struiken kunnen goed in de schaduw staan

Populaire meerjarige bloemen voor schaduwrijke tuinen

Vul de vaste planten aan met goed geplaatste, bloeiende eenjarige planten. Houd er rekening mee dat veel van de planten die tuinders als eenjarige planten kweken, eigenlijk vaste planten zijn in warmere delen van de wereld waar ze vandaan komen, in de meeste gevallen de tropen. Deze planten zijn te zacht om te overleven in koude winterklimaten. Deze planten worden eenjarigen genoemd, niet vanwege hun levenscyclus, maar omdat ze zo worden gebruikt in tuinen in koudere klimaten.

– Impatiens

– Wax Begonia 

– Coleus

– Fuchsia

Lees ook: Tips voor het bouwen van een vijver in je achtertuin