Tips voor het bouwen van een vijver in de achtertuin

Tips voor het bouwen van een vijver in je achtertuin

Een vijver kan een geweldige manier zijn om huisdieren te houden zonder daar veel tijd aan kwijt te zijn. Het kan ook de leefruimte in je achtertuin rustiger maken en het kan andere lokale dieren uit het wild aantrekken, zoals kikkers en libellen. Hier zijn een paar tips voor het bouwen van een vijver die niet alleen perfect is voor buiten huisdieren en de dieren in het wild, maar ook nog eens mooi is.

Kies de juiste locatie

Je kunt een vijver overal plaatsen, maar op sommige locaties is een vijver misschien gemakkelijker te onderhouden. Hoe dichter het bij de ingang van je huis is, hoe groter de kans dat je eventuele zaken wat betreft het onderhoud opvallen. In het ideale geval wil je geen bomen erboven, omdat dit ertoe kan leiden dat je voortdurend bladeren en takken eruit moet vissen. Door op een helling te bouwen, kun je eventueel niveaus en functies zoals een waterval toevoegen.

Zorg ervoor dat de vijver diep genoeg is

Een vijver moet in het midden niet minder dan 50 cm diep zijn als je er vissen in wilt houden. Grotere vijvers kunnen vaak zo diep zijn als 1,5 meter. Je kunt dieper graven, maar dat is meestal niet nodig. Het loont de moeite om een ​​professioneel bedrijf in te huren om de vijver voor je uit te graven, omdat je je al snel verkijkt op de hoeveelheid werk en al het zand dat eruit komt!

Tips voor heen vijver in je achtertuin

Kies de juiste afwerking

Kies voor een hoogwaardige PVC of EPDM bodem. Hoewel je goedkopere vijverbekleding kunt kopen die van andere materialen is gemaakt, zijn deze materialen vaak niet zo robuust: als ze beschadigd raken, kan er water in de aarde lekken, met alle problemen van dien.

Overweeg schuine randen

Je kunt overwegen om ten minste één schuine rand in de vijver te hebben. Dieren zoals katten kunnen soms verdrinken in vijvers met steile wanden, omdat ze erin vallen en er niet uit kunnen klimmen. Een enkele helling maakt het mogelijk om de vijver te verlaten voor dieren die erin vallen.

Een pomp toevoegen

Een pomp is essentieel om te voorkomen dat het vijverwater smerig wordt. Dit helpt om de vijver zuurstofrijk te houden, wat belangrijk kan zijn als je vissen of planten houdt. Een pomp houdt het water ook schoner en het is mogelijk dat je de vijver niet zo vaak hoeft te reinigen. Grotere vijvers hebben krachtigere pompen nodig, of mogelijk zelfs meerdere pompen.

Denk aan fonteinen en/of watervallen

Je kunt ook waterpartijen zoals fonteinen en watervallen toevoegen. Dit kan helpen om van jouw vijver een spektakel te maken en het water gefilterd te houden. 

Tips voor het bouwen van een vijver in je achtertuin

Voeg de juiste planten toe

Er zijn veel planten die je in en rond jouw vijver kunt laten groeien. Enkele populaire voorbeelden zijn lelies, watersla, kardinaal bloemen, munt en papyrus. Het plaatsen van inheemse planten kan helpen om de lokale fauna aan te moedigen.

Lees ook: Hergebruik van oude meubels: schilder ze en ze kunnen weer lange tijd mee!