overstroming in huis

Wat te doen na een overstroming in huis?

Vorig jaar zagen we hevige overstromingen in het zuiden van Nederland. Aangezien ons klimaat aan het veranderen is, zal dit vaker voor gaan komen. Opruimen na een overstroming in je huis is een enorme klus. Het is ontmoedigend om overstromingen in je huis te zien. Het proces van het opruimen hiervan kan ook zwaar zijn. Tijd dus om je wat tips te geven wat je moet doen na een overstroming in huis.

Schakel de stroom uit

Als je na een overstroming te maken hebt met meer dan 5 cm stilstaand water in huis, schakel dan de elektriciteit en het gas uit voordat je ook maar iets anders doet. Schakel de stroom naar de kelder uit als je veilig toegang hebt tot de stoppenkast zonder in het water te stappen. Bel anders een elektricien. Als er water is in een gebied met apparaten die op gas werken, zoals de oven of boiler, bel dan het gasbedrijf om het gas uit te zetten. Als je gas ruikt, is er mogelijk een waakvlam uit. Verlaat direct je huis en bel het gasbedrijf.

Draag beschermende kleding

Draag bij het opruimen van overstromingen altijd beschermingsmiddelen. Meestal betekent dit in ieder geval een goed geventileerd masker zoals een N95 en oogbescherming. We raden ook lange broeken, mouwen en handschoenen aan om schimmelvorming te voorkomen. Draag rubberen laarzen om elektrische schokken te voorkomen en je voeten droog te houden. Als je astma, allergieën of andere ademhalingsproblemen hebt, is het belangrijk om de schoonmaakplannen met jouw arts te bespreken.

Verwijder het water

Na een overstroming is het belangrijk om zoveel mogelijk water zo snel mogelijk te verwijderen en toch veilig te blijven. Je kunt een emmer of een andere container gebruiken om water naar buiten te brengen. Als er nog maar een kleine hoeveelheid over is, is een nat/droog-stofzuiger handig. Schep modder en puin weg als het nat is, anders ontstaat er een harde laag hiervan in huis.

Wat te doen na een overstroming in huis

Omdat een huis van binnenuit moet drogen, moet je mogelijk ook natte gipsplaten afbreken. Verwijder wandbekleding zoals lambrisering en behang, evenals isolatie, tot minimaal de hoogst zichtbare waterlijn. Alles moet worden verwijderd tot het hoogste punt dat het water heeft bereikt, dus controleer ook of er tekenen zijn van water voorbij die lijn.

Ontsmetten

Als iets in overstromingswater heeft gezeten en niet kan worden schoongemaakt, moet het weg. Overstromingswater kan verontreinigd rioolwater binnenbrengen en items die langer dan 48 uur in het water hebben gelegen, kunnen schimmel veroorzaken. Dit betekent meestal zaken zoals boeken of andere zachte oppervlakken die niet kunnen worden gereinigd. Heb je stapels flyers laten drukken, kijk of er nog wat te redden valt, als deze niet direct met het water in contact zijn geweest. Wanneer stapels papier ‘natte voeten’ hebben gekregen, is dit helaas vaak tot de gehele stapel doorgetrokken.

Besmetting is een andere zorg. Doe meubels, vloerkleden, tapijten of iets anders dat mogelijk in contact is gekomen met rioolwater in plastic zakken, niet alleen direct in een prullenbak of op het trottoir.

Maak foto’s van deze zaken voordat je ze weggooit, voor verzekeringsdoeleinden en voor je eigen gemoedsrust. Reinig, ontsmet en droog elk hard oppervlak met een product dat ziektekiemen doodt. Een reinigingsproduct verwijdert eenvoudig vuil van oppervlakken. Maar een ontsmettingsproduct, zoals een reinigingsmiddel dat bleekmiddel of bleekmiddel verdund met water bevat, zal chemicaliën gebruiken om bacteriën zoals schimmels op oppervlakken die zich na overstroming kunnen ontwikkelen, te doden. Veiligheids opmerking: meng bleekmiddel niet met andere schoonmaakproducten.

een overstroming in huis

Ventilatoren gebruiken

Overstromingen kunnen ook de lucht in huis of appartement verontreinigen, waardoor ziektekiemen, insecten of ander ongedierte het huis binnenkomen. Laat tijdens het opruimen de keuken- en badkamerventilatoren en ventilatoren draaien om de lucht in beweging te houden en schimmelgroei te ontmoedigen. Monteer box ventilatoren in de ramen en stel ze in om lucht naar buiten te blazen om vuil, stof en schimmelsporen te verwijderen. Afhankelijk van de mate van overstroming, heb je mogelijk professionele schoonmaakhulp nodig. Vocht opnemers helpen het vocht en de geuren naar buiten te trekken in kamers en kleinere ruimtes waar de lucht niet gemakkelijk kan circuleren. Deze vochtvangers kunnen overal in huis worden geplaatst. Houd ze echter wel uit de buurt van kinderen en huisdieren.