is het de moeite om een modulair huis te kopen

Wat is een modulair huis en is het de moeite waard om er een te kopen?

Een modulair huis is een alternatief woningtype dat een betaalbare optie kan zijn voor mensen in een competitieve thuismarkt. Dit is wat je moet weten voordat je er een koopt.

Modulaire woningen zijn geen stacaravans, ze bewegen niet. Als je twijfelt over deze bouwstijl, kun je door meer te weten te komen over de belangrijkste kenmerken beslissen of een modulair huis geschikt voor jou is.

Wat is een modulaire woning precies?

Een modulair huis is een geprefabriceerde (ook bekend als prefab) constructie die buiten de bouwplaats wordt gebouwd en ter plaatse wordt gemonteerd. Ze bewegen niet: ze blijven op de fundering waarop ze zijn samengevoegd. Modulaire huizen lijken sterk op gefabriceerde huizen, behalve (naast andere verschillen) dat ze volgens verschillende ideeën zijn gebouwd.

Modulaire huizen worden in secties gebouwd in een fabriek en naar de uiteindelijke plek vervoerd, waar een bouwer het huis als bouwstenen op een permanente fundering in elkaar zet. Modulaire woningen zijn een vorm van prefabwoningen, maar hun belangrijkste onderscheidende factor is dat modulaire woningen op funderingen zijn gebouwd.

Modulaire woningen zijn anders dan campers en stacaravans

Campers zijn mobiel, wat betekent dat ze niet op een fundament zijn gebouwd zoals een modulair huis. Campers zijn bedoeld om te verplaatsen. Sommige mensen wonen er fulltime in terwijl anderen ze gebruiken voor recreatief, kortdurend gebruik. Als je fulltime in een camper woont, koop je meestal een camper en huur je een plek op een camping, maar hoef je niet de eigenaar te zijn van het land waar deze geparkeerd staat.

Wat is een modulair huis en is het de moeite waard om er een te kopen

Met een modulair huis bezit je het land waarop het is gebouwd zoals je het land zou bezitten waarop een typische eengezinswoning staat. En net als eengezinswoningen stijgen modulaire woningen in de loop van de tijd in waarde. Een ander kenmerk dat modulaire huizen onderscheidt, zijn bouwvoorschriften. Modulaire huizen volgen regionale bouwvoorschriften die van toepassing zijn op huizen in die gemeente. 

Voor- en nadelen van modulaire huizen

De bouwmethode voor modulaire huizen is in veel gevallen energiezuiniger dan gewone huizen, omdat modulaire huizen de ruige reis naar de bouwplaats moeten maken, worden ze meestal gebouwd met strakkere naden en een strakkere constructie dan sommige normaal gebouwde huizen. Gesloten constructie betekent lagere rekeningen voor verwarming en koeling, waardoor modulaire woningen extreem energiezuinig zijn.

Een deel van het bouwproces wordt tijdens de bouw niet blootgesteld aan de elementen. Wat natuurlijk weer goed is voor de materialen die gebruikt worden. Een mogelijk nadeel van deze alternatieve woningen is dat, omdat deze woningen in fabrieken worden gebouwd, ze qua plattegrond niet zo aanpasbaar zijn als traditionele nieuwbouw. Je hebt een handvol om uit te kiezen, afhankelijk van elke bouwer. Toch is het aanpassen van de interieurs vaak eenvoudig.

Het grootste voordeel is dat modulaire huizen veel betaalbaarder zijn dan normale huizen. Natuurlijk variëren de prijzen afhankelijk van de soorten aangepaste details en afwerkingen die je kiest.

Belangrijk om rekening mee te houden is dat deze woningen vanwege het bestemmingsplan niet overal mogelijk zijn. Hoewel er veel voordelen zijn aan het bezitten van een modulair huis, zijn er een paar nadelen. Het kan bijvoorbeeld een uitdaging zijn om land te vinden dat bestemd is voor prefabwoningen in een gebied waar je wilt wonen, vooral in de huidige vastgoedmarkt.

Wat is het door verkooppotentieel van een modulair huis?

Modulaire woningen stijgen in waarde, dus je zult absoluut rendement zien op jouw investering in het huis in de juiste markt. Net als bij andere soorten speciale huizen, moet je echter wel de juiste koper vinden op het moment dat je wilt verkopen.

Modulaire woningen zijn populair bij senioren dankzij hun betaalbaarheid en energie-efficiëntie. Bewoners kunnen genieten van het comfort van hun eigen huis terwijl ze profiteren van de gemeenschapsvoorzieningen en zorg die te vinden zijn in traditionele seniorenwoningen. In de afgelopen jaren is er een toenemende populariteit onder huiseigenaren van alle leeftijden, vooral in markten met woningtekorten of hogere huizenprijzen. En gezien hun betaalbare prijs zijn modulaire woningen ook goede starterswoningen.

is een modulair huis de moeite waard om te kopen

Moet je een modulair huis kopen?

Het is aan jou om te beslissen of je een modulair huis wilt kopen: er zijn voor- en nadelen aan deze constructies, zoals bij elk type woning. Omdat modulaire huizen betaalbaar en snel te bouwen zijn, merken veel starters dat ze snel en betaalbaar in een gloednieuw huis kunnen stappen als ze voor deze optie kiezen. Een volledig op maat gemaakt huis heeft zes tot acht maanden nodig om te bouwen, terwijl een modulair huis meestal de helft van de tijd nodig heeft, zelfs slechts drie tot vier maanden.

Zoals bij elk huis, stellen we voor om een ​​inspectie te laten uitvoeren voordat je het pand koopt, vooral als je een oudere modulaire woning koopt en je niet de eerste eigenaar bent. Met de juiste voorbereiding en onderzoek is er echter geen reden waarom je je niet net zo comfortabel kunt voelen in een modulair huis als in elk ander huis.