kiezen voor vloerverwarming

Waarom je moet kiezen voor vloerverwarming

Vanwege de uitstekende eigenschappen wordt vloerverwarming tegenwoordig steeds vaker gebruikt. Het grootste voordeel is het ideale temperatuurprofiel: aangename temperatuur van vloer tot plafond. In deze blog kijken we waarom dat zo’n voordeel is, en daarnaast benoemen we de andere redenen waarom steeds meer huizen worden verwarmd door middel van vloerverwarming.

Voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming wordt als bijzonder aangenaam en gezond beschouwd. Daarnaast zijn er de voordelige kosten van het verwarmen, aangezien vloerverwarming hetzelfde gevoel van warmte geeft wanneer de gemiddelde kamertemperatuur 1 tot 2 graden celsius lager is dan convector- of radiatorwarmte, en daarom ongeveer 6-12% energie bespaart.

Bovendien is het warmteverlies tijdens ventilatie lager dan in de ruimte waar de radiator onder het raam is geplaatst. Vloerverwarming moet beschouwd worden als één enkel verwarmingstoestel, terwijl het door de hele vloer doordringt. Bij een relatief lage temperatuur van het vloeroppervlak warmt de totale ruimte enorm snel op. Dit komt omdat, vooral voor grote oppervlakken, de gegeven warmtestraling 50-80% is, terwijl de gegeven straling van radiator- of convector verwarming slechts 25% is.

De redenen waarom je moet kiezen voor vloerverwarming

De voordelen van vloerverwarming zijn groot:

  • gelijkmatige temperatuurverdeling in de kamer
  • lage luchtsnelheid in de kamer
  • geen stof opwaaiend
  • relatief hogere vochtigheid in de lucht
  • energiebesparing
  • meer vrije ruimte in de kamer omdat er geen zichtbare radiatoren zijn

Beslissing over de keuze van het vloerverwarmingssysteem

Het meest gebruikte systeem om een kamer op te warmen vandaag de dag zijn radiatoren. Voor sommigen is het een kwestie van gewoonte, voor anderen is het een gebrek aan kennis over andere bestaande verwarmingssystemen. Bij het begin van het toepassen van vloerverwarming had men dan ook kritiek, maar die was eigenlijk altijd gebaseerd op oude gewoonten.

Stralende vloerverwarming

Tegenwoordig zijn er een aantal mensen die geloven dat vloerverwarming duur is, dat het ongezond is vanwege een onaangenaam effect op het lichaam vanwege een te intensieve warmteoverdracht van het vloeroppervlak bij hun voeten. Ook een te sterke luchtstroom en opstijgend stof, wat onaangenaam is voor de luchtwegen, wordt genoemd. Echter, met een goed ontwerp en constructie van vloerverwarmingssystemen in overeenstemming met technische normen en standaarden, zullen je kunnen genieten van een hoog comfort met lage investeringskosten en energiebesparingen op het moment van gebruik.

waarom je moet kiezen voor vloerverwarming

In West-Europa wordt steeds vaker vloerverwarming toegepast, ook is er uitgebreid onderzoek gedaan wat goede resultaten en bevindingen opleverde: vloerverwarming zorgt voor meer comfort en is gezonder.