Vloertegels leggen met vloerverwarming

Een vloerverwarming is een goede vervanger van de traditionele verwarming met radiatoren. Het voordeel van vloerverwarming is het de ruimte gelijkmatig opwarmt en je hebt geen verwarming in het zicht. Zonder radiatoren heb je ook meer mogelijkheden met de ruimte. De traditionele vloerverwarming bestaat uit een warmwaterbuizensysteem. Tegenwoordig is er ook vloerverwarming verkrijgbaar die op elektriciteit werkt, maar wordt nog niet zo breed toegepast als vloerverwarming via waterbuizen. Niet elke vloer is geschikt voor vloerverwarming. Houten vloeren zijn bijvoorbeeld gevoelig voor temperatuurschommelingen. Een houten vloer kan wel, maar je moet de temperatuur dan goed reguleren. Vloertegels zijn wel geschikt voor vloerverwarming. Toch moet je bij de aanleg van een tegelvloer wel rekening houden met enkele zaken als er vloerverwarming onder ligt. Daarnaast is ook een goede isolering van het huis natuurlijk van belang bij het leggen van vloertegels met vloerverwarming

Waar rekening mee houden bij leggen vloertegels?

Het belangrijkste is dat je de vloerverwarming ruim voordat je de tegelvloer gaat leggen volledig uitschakelt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je de vloerverwarming nu pas gaat aanleggen, dan moet je eerst die klus volledig af hebben voordat de vloertegels gelegd kunnen worden. Belangrijk is dat de fundering en de cementvloer waar de vloerverwarming in ligt volledig is uitgedroogd.

Tegellijm

Naast vloertegels is de tegellijm uitermate belangrijk. Gebruik nooit een standaard tegellijm wanneer je tegels over een vloerverwarming legt. Deze tegellijm wordt namelijk hard en door de warmte van de vloerverwarming kan dit knappen. Gebruik dus speciale tegellijm voor vloerverwarming. Deze lijm blijft flexibel en geleidt ook de warmte. Op deze manier kun je optimaal van vloerverwarming genieten. Vermijdt ook holle ruimtes en zorg dat alles gelijmd wordt., het liefst een dubbele belijming, door zowel de vloer als de tegels te lijmen.

Voegmortel

Gebruik ook geen traditionele voegmortel van zand en cement. Deze voegen kunnen gemakkelijker breken en zorg dat de voeg niet smaller is dan 3 millimeter. Gebruik voor de voegen een speciale industriële voegmortel of een voegmortel dat speciaal is aangemaakt voor een tegelvloer met vloerverwarming.

Opstarten van de vloerverwarming

Wanneer je de vloertegels gelegd hebt en de vloer ligt er mooi bij, dan is het van belang om niet direct de vloerverwarming op te starten. Laat de vloer eerst zeer goed drogen. Normaliter is er een minimum van 7 dagen voordat je de vloerverwarming weer kunt opstarten. De tegenwoordige lijmen drogen gelukkig vrij snel, dus lees goed de verpakking na, hoe lang de droogtijd is. Zet de vloerverwarming eerst op een temperatuur van tussen de 5° Celsius en de 10° Celsius en houdt hem enkele dagen op deze temperatuur. Daarna kun je langzaam de temperatuur met 5° per dag verhogen tot de temperatuur de normale hoogte bereikt heeft.

Vloerverwarming en tegels dienen sowieso langzame opwarming en afkoeling te ondergaan, dus als je in de toekomst de vloerverwarming geheel uitschakelt, houdt daar dan rekening mee.