het leggen van een laminaat vloer

Tips voor het leggen van een laminaat vloer

Al jarenlang zijn laminaatvloeren de meest populaire vloeren in Nederland. Niet alleen zijn ze te verkrijgen in veel verschillende kleuren, maar ondertussen ook met veel verschillende looks. Zo is er de hout look en zelfs de beton look in een laminaat uitvoering. Daarnaast is een laminaatvloer een makkelijke manier om de ruimtes in huis meer sfeer en uitstraling te geven. In deze blog lees je waar je allemaal aan moet denken als je een laminaatvloer gaat leggen.

Een laminaat vloer heeft weinig onderhoud nodig en is ideaal bij allergieën

In vergelijking met tapijt heeft laminaat veel minder onderhoud nodig, wat ook een belangrijke reden is voor mensen om voor een laminaat vloer te kiezen. Een allergie voor stof en huismijt is ook een veel voorkomende reden; een laminaatvloer is erg goed schoon te houden. Een stuk makkelijker dan een tapijt. Bij het aanleggen van een laminaatvloer moet je uiteraard wel veilig te werk gaan. Daarom vind je hier ook tips over welk gereedschap je kunt gebruiken om dit zo veilig mogelijk te doen.

Allereerst is het natuurlijk heel erg belangrijk om een vloer uit te kiezen die bij jouw smaak en stijl past. Zoals we hierboven al schreven, zijn er veel verschillende typen laminaatvloeren verkrijgbaar. Over het algemeen kies je tussen laminaat met of zonder een V-groef.

leggen van een laminaat vloer

Wanneer voor een laminaat vloer kiezen met V-groef

Bij een vloer met V-groef kan er gemakkelijk zand en vuil in de groef terechtkomen. Als je regelmatig stofzuigt is dit echter geen probleem. Een vloer met V-groef kan in sommige gevallen zelfs mooier staan in je interieur en de ruimte groter doen lijken. Het is maar net wat je wensen zijn. Laminaatvloeren zijn bovendien in uiteenlopende kleuren te verkrijgen, maar ook in verschillende texturen. Van een mooie eikenhouten uitstraling tot een verrassende tegellook.

Een laminaatvloer aanleggen vereist natuurlijk het gebruik van specifiek gereedschap. Het is moeilijk om in de winkel precies de afmetingen te kopen die je in je kamer nodig hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je vóór het aanschaffen de precieze afmetingen weet. Eenmaal thuis hoef je dan alleen nog maar het laminaat op maat te zagen/snijden. Dit scheelt later bijkopen.

Kies bij voorkeur voor een laminaatsnijder

Er zijn speciale apparaten verkrijgbaar waarmee je gemakkelijk het laminaat opdeelt in stukken. Zaagmachines zijn krachtig, maar relatief duur en zorgen voor rommel door het zaagsel dat alle kanten op vliegt. Een goedkopere, schonere en ook veiligere optie is de laminaatsnijder. Deze is speciaal ontworpen om gemakkelijk laminaat te snijden en daarmee een heel goede  aankoop als je een laminaatvloer gaat leggen.

Tips voor het leggen van een laminaat vloer

Tips voor het leggen van een laminaat vloer

Ga je een laminaatvloer leggen, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk heb je in de winkel de juiste hoeveelheid laminaat aangeschaft voor de oppervlakte waar je deze gaat leggen. Als je aan de slag gaat, is een goed opgeruimde en goed verlichte ruimte een pre. Als je gaat zagen is goede ventilatie ook belangrijk, maar beter is het om gebruik te maken van bovenstaande laminaatsnijder. Ligt je vloer er eenmaal, dan kun je het karwei afmaken met plinten. Je zet de vloer als laatste nog in de was of lak en je kunt genieten van je kamer die hierdoor een totaal andere uitstraling heeft gekregen.