veiligheidstips verbouwen

Enkele veiligheidstips voor als je gaat verbouwen

Als je gaat verbouwen zit een ongeluk in een klein hoekje. Zo werk je met gereedschap waar je jezelf mee kan verwonden en zijn de bouwmaterialen vaak zwaar en onhandig om te tillen. Het is dan ook belangrijk om zo veilig mogelijk te werken als je gaat klussen. Hoe doe je dat eigenlijk?

Draag beschermende kleding

Allereerst moet je veilige kleding dragen als je gaat verbouwen. Dit type kleding is speciaal ontwikkeld voor de veiligheid bij bijvoorbeeld een renovatie of verbouwing aan je huis. Zo zijn de werkbroeken van Engelbert Strauss voor het klussen ideaal. Deze zijn namelijk verstevigd op plekken die dat nodig hebben en zijn ze vochtregulerend. De meeste werkbroeken stoten daarnaast water af.

Schaf werkschoenen aan

Naast bovengenoemde werkbroeken is het dragen van de juiste werkschoenen ook belangrijk. Dit zijn schoenen die je beschermen tijdens het verbouwen. Zo hebben zij een stalen neus ter bescherming van je tenen indien er iets zwaars op valt. Goede werkschoenen zijn ook comfortabel en zorgen ervoor dat je geen lichamelijke klachten krijgt.

Werk veiliger en schoner met werkhandschoenen

De laatste bescherming voor jezelf die je aan moet schaffen zijn werkhandschoenen. Essentieel voor zowat elk type klus dat je gaat doen. Hierdoor worden je handen bijvoorbeeld beschermd tegen spijkers, schroeven en splinters. Verder kunnen werkhandschoenen ook handig zijn als je gaat kitten of verven; je handen zullen namelijk schoon blijven, waardoor je niet dagen rondloopt met verf- of lijmresten op je handen.

Neem extra veiligheidsmaatregelen als je op hoogte gaat werken

Vooral bij het werken op hoogte komen er risico’s om de hoek kijken. Het is dan ook belangrijk om daar de juiste voorbereidingen qua veiligheid voor te nemen. Een ladder staat vaak erg onstabiel en is daarnaast onhandig als je op grote oppervlakten moet werken. Je kunt er dan beter voor kiezen om steigers te huren. Op die manier sta je altijd veilig en kun je veel sneller doorwerken. Daarnaast heb je geen slingerende ladders waar je overheen kunt vallen.

Werk met veilig gereedschap en apparatuur

Het beschikken over veilig gereedschap en apparatuur zorgt ervoor dat ongelukken worden voorkomen. Als je voor elke klus over het juiste gereedschap beschikt, dan komt dit die veiligheid tijdens de verbouwing ten goede. Bijkomend voordeel is dat je met goed gereedschap en apparatuur veel beter kunt werken, wat dan weer tot minder frustratie leidt en ervoor zorgt dat de klus sneller is geklaard.

Bij grove werkzaamheden zoals het leggen van een plafond of het slopen van een muur is het belangrijk om een bouwhelm te dragen. Sommigen vinden dit nog steeds overdreven, maar een beschermende helm is eigenlijk altijd verstandig om te dragen als er mogelijk bouwmaterialen, gereedschap of puin op je hoofd kan vallen tijdens het klussen. Een goede bouwhelm zorgt er namelijk voor dat je hoofd optimaal beschermd is.

Soms moet je een professional inschakelen

Een verbouwing helemaal zelf uitvoeren is natuurlijk het voordeligst, maar grote werkzaamheden die je nog nooit hebt uitgevoerd zijn vaak beter door een professional te laten doen. Heb je bijvoorbeeld geen verstand van elektriciteit? Schakel dan een professionele elektricien in, zodat je niet zelf in een gevaarlijke situatie terecht komt. Het kan ook veel werk naderhand schelen als blijkt dat je iets niet goed hebt aangelegd. Complexe werkzaamheden kun je dan ook het beste overlaten aan een professional.