Schuifdeurtjes in je keuken maken

Soms kan het handig zijn om schuifdeuren op je keukenkastjes te hebben in plaats van openslaande deurtjes, vooral in het geval van een kleine keuken kan dit handig zijn. Afgezien van de visuele aantrekkingskracht, hebben kastdeuren geen enkele functie, behalve dat ze de stof uit de kastjes houden. Daarnaast zien dergelijke afgesloten kastjes er natuurlijk veel rustiger uit dan open kasten waar je alles in ziet staan. Heb jij weinig ruimte, toe aan iets nieuws of heb je nog geen kastdeuren in jouw keuken? Hieronder leggen we je uit hoe je schuifdeuren daar op monteert.

Er zijn tegenwoordig veel complete kits op de markt die alles bevatten wat je nodig hebt om schuifdeuren te bevestigen op je keukenkastjes. Heb je veel kastjes naast elkaar, dan kan het zijn dat de rails ervoor niet lang genoeg zijn, maar deze zijn los bij te kopen.

Wil je niet dat de deuren van je keukenkastjes tegen de kast frames komen, bevestig dan een strook multiplex aan de boven- en onderrails. Deze strook is er om wat meer ruimte te hebben om de rails op te kunnen monteren. Zorg ervoor dat je alles zo veilig en professioneel mogelijk opbouwt. Het is meestal beter om extra tijd te nemen in plaats van later spijt te hebben.

De deurpanelen ophangen

Na het installeren van de rail, moet je de hoogte van de deuren bepalen. Deze kunnen gewoon uit houten platen gemaakt worden en hiervoor kun je het hout kiezen wat je wil. Wil je een gladde oppervlakte, dan is het belangrijk dat je glad hout pakt. Wat voor hout je ook gebruikt voor de deuren: verf dit met verf die tegen vocht kan, omdat de keuken een vochtige plaats is. Wil je een houten uitstraling, zet het hout dan in de beits, bijvoorbeeld transparante.

Je kunt lijm gebruiken om de strips aan de deurpaneel te bevestigen, te beginnen met de zijkanten (stijlen). Vervolgens ga je de “bovenrail bevestigen. Vaak moet je de bovenste rail breder maken, omdat de deur rollers aan de bovenkant van de deuren worden bevestigd. Bepaal daarna de ruimte tussen de rails bepaald en zaag een stuk hout op die lengte. Gebruik vervolgens dat om de rails snel op alle schuifdeuren te plaatsen zonder ze allemaal te hoeven meten en markeren.

Ben je de kleur of uitstraling van de kastjes naar verloop van tijd beu? Geen probleem, want als je de schuifdeuren op deze manier maakt, kun je ze makkelijk eruit halen om opnieuw te verven… en als je het nog rigoureuzer wil aanpakken, dan kun je ze vervangen door andere deurtjes. De mal heb je al klaar liggen!