keukenverlichting

Nieuwe keuken? Waar moet je op letten m.b.t. de keukenverlichting

Een nieuwe keuken is altijd iets waar je naar uitkijkt om te gaan plaatsen. Weg met de oude indeling en tijd voor een mooie, nieuwe look. Om je nieuwe indeling goed aan te kleden en op te laten vallen, doe je er goed aan om ook de juiste keukenverlichting te plaatsen. Maar wat past er nou eigenlijk in jouw keuken? Hier vind je enkele praktische tips.

Nuttige verlichting

Keukenverlichting dient vooral in een keuken functioneel te zijn. Een origineel design hoort er natuurlijk bij, maar alle belangrijke plekken van de keuken, met name het kookgedeelte, dienen goed verlicht te zijn om zo goed aan de slag te kunnen. Het gebruik van meerdere soorten keukenverlichting kan dan soms ook een uitkomst zijn. Zo kan je een centrale lamp plaatsen om een algemeen goed overzicht te hebben en ook praktisch te eten aan tafel, waarbij je een wand- of hanglamp extra plaatst. Je kunt ook je ideeën op papier of in ontwerpsoftware uittekenen om zo te kijken wat past.

Een passend design

In je nieuwe keuken zorg je er natuurlijk voor dat de keukenverlichting past bij de stijl van de keuken. Je plaatst dus niet een moderne glanzende lamp in een landelijke keuken en andersom. Kijk naar de laatste trends op het gebied van verlichting. Zo vind je makkelijk wat echt past en kom je wellicht op hele nieuwe ideeën die je eerder nog niet voor ogen had. Sommige stijlen kan je wel met elkaar combineren. Een goed voorbeeld is de industriële en vintage stijl: daar wordt vooral veel gebruik gemaakt van hout en metaal waardoor het goed combineert.

Sfeermakers

Je kunt extra sfeer maken in de keuken door te kijken naar bijvoorbeeld dimbare lampen. Deze kan je boven je kookgedeelte inbouwen om zo je eigen lichtintensiteit te regelen. Bij een open keuken kun je juist weer kijken naar losse filament lampen waar je een warme uitstraling geeft aan je keuken en zo een mooie overloop van de keuken naar de huiskamer maakt, met eventueel een bar.