zelf verven met white wash

DIY meubels verven met white wash

Zelf meubels opknappen is niet alleen een leuke hobby, maar je maakt je meubels er ook heel eigen mee. Voor het opknappen van meubels kan je verschillende technieken gebruiken, zoals zelf verven met white wash. Wij leggen je in deze DIY white wash alles uit over deze techniek en hoe je het in huis kan toepassen.

Zelf verven met white wash

Wil je zelf meubels opknappen met white wash, dan creëer je een witte waas op je meubels voor een brocante look. Je geeft je meubels, kasten en de lambrisering in huis een gebleekte uitstraling waarbij de houtnerf wel zichtbaar blijft. Ook tover je saaie houten accessoires in een handomdraai om in hippe woonaccessoires. Vroeger bewerkte men muren, houten meubels en muren met kalk, omdat dit een ontsmettende werking had. Deze techniek is daarop geïnspireerd. White wash is transparant, daarom heb je met de toepassing op elke houtsoort weer een ander effect. Een donkere houtsoort geeft een ander resultaat, dan een lichte of roodachtige houtsoort.

diy meubels verven

DIY white wash: verschillende technieken

Voordat je aan de slag gaat met deze DIY meubels verven bepaal je welke techniek je het beste kan gebruiken. De techniek is ondermeer afhankelijk van de gebruikte materialen. Bij eikenhout loop je het risico op gele vlekken als je watergedragen producten gebruikt. Voor eikenhout kan je dan ook het beste kalkwas gebruiken, omdat dit niet op waterbasis is gemaakt. Heb je een houtsoort met veel noesten en wil je daarom een afwerking die meer dekt, dan kies je voor verdunde krijtverf. Hoe minder je deze verf verdunt, hoe dekkender de verf.

zelf meubels opknappen

Soorten verf en was

Voor zachte houtsoorten met een open nerf gebruik je kalkwas. Deze was breng je aan met een kwast of met een doek. Je wrijft de was in met de houtnerf mee. Na de behandeling met kalkwas, breng je een laagje blanke boenwas aan. Kalkpasta gebruik je voor onbehandeld gebeitst hout. Ook de kalkpasta breng je aan met een kwast of een doek. Als de pasta nog nat is, veeg je deze weg of je bewerkt je meubelstuk met schuurpapier nadat de kalkpasta is opgedroogd. Met beide methodes creëer je het gewenste effect. Je werkt het af met decorateursvernis. Verdunde krijtverf aanbrengen met een brede kwast is een snelle manier om een white wash effect te realiseren.

 

Lees ook: Wc verbouwen: kosten en opties op een rijtje