De juiste voorbereiding om een huis te schilderen

De juiste voorbereiding om een huis te schilderen

Als het gaat om het verbeteren van je huis, is een van de snelste, gemakkelijkste en goedkoopste manieren om een ​​aanzienlijke impact te maken, het schilderen van de buitenkant. Niets beschermt de structuur, herstelt verweerd hout of voegt sneller visuele stijl toe dan een nieuwe verfbeurt. Lees snel verder voor deskundig doe-het-zelf advies over hoe je je huis voorbereid om te kunnen schilderen, inclusief het kiezen van de juiste verf en penselen.

Is het schilderen van je huis een doe-het-zelfklus?

Zelf je huis schilderen? Hoeveel geld kun je besparen als je dat zelf doet? Welke gereedschappen heb je nodig en wat zijn de beste verven om te kopen? Antwoorden op deze vragen en meer vind je in dit artikel.

Een huis schilderen kan een vrij grote klus zijn, maar als je over de benodigde gereedschappen, materialen en uithoudingsvermogen beschikt om het werk zelf te doen, kun je meer dan de helft besparen van wat het zou kosten om je huis door een professional te laten schilderen. Factoren die van invloed zijn op het feit of je je huis zelf kunt of moet schilderen, zijn onder meer: ​​


1. de staat van de gevelbeplating en afwerking van het huis

2. de hoogte en grootte van het huis

3. jouw capaciteiten en uithoudingsvermogen

4. jouw beschikbare tijd

Arbeid vertegenwoordigt doorgaans meer dan de helft van de kosten van het professioneel laten schilderen van een huis. Door het werk zelf te doen, bespaar je deze kosten. Maar het schilderen van een huis kan een grote klus zijn, vooral als het huis in een slechte staat verkeert, wat veel voorbereiding vergt. Comfortabel met hoogtes? Dat is vaak een vereiste bij het zelf schilderen.

een huis schilderen

Als je je huis niet kunt schilderen zonder jezelf bloot te stellen aan de mogelijkheid van vallen of letsel, huur dan een professional in. Het is het risico niet waard. Hoe dan ook, het loont om drie offertes van schilders op te vragen. Zo kun je grofweg kijken wat de gemiddelde kosten zijn en de beste kiezen. Bovendien doe je door gesprekken met schilders ongetwijfeld kennis op die nuttig kan zijn als je ervoor kiest om het werk zelf te doen.

Kies de juiste verf en primer

De beste verf om te kiezen voor het schilderen van je huis hangt af van het oppervlak dat je schildert. Kort gezegd: selecteer 100% acrylverf voor hout, vinyl, metaal of stucwerk. Halfglanzende verfsoorten hebben de voorkeur voor afwerking omdat ze duurzaam en gemakkelijk te wassen zijn. Matte afwerkingen hebben de voorkeur voor gevelbeplating omdat ze defecten en onregelmatigheden beter verbergen.

De sleutel van een goede verfklus is om kwaliteit primer en verf te kopen. Het laatste dat je wil, is dat je binnen niet al te lange tijd opnieuw moet schilderen omdat jouw verse laag goedkope verf los begint te komen. Kwaliteitsverf kost meer, maar als het op verf aankomt, krijg je over het algemeen waar je voor betaalt. Goede verf gaat niet alleen langer mee, hij zal ook beter vloeien en dekken dan verf van lage kwaliteit. 

Gereedschap en uitrusting

Om veilig en efficiënt te werken, heb je de juiste uitrusting nodig, die afhangt van de aard van het werk dat je gaat doen. Voor de voorbereiding kan bijvoorbeeld een selectie van gereedschappen nodig zijn, waaronder schuur- en schraapgereedschap of, als de gevelbeplating in goede staat is, alleen een waterslang met een mondstuk. Hieronder volgt een lijst met hulpmiddelen die doorgaans nuttig zijn. 

Tuinslang met hogedruksproeier

Stijve borstel met verlengstuk

Emmer en afwasmiddel 

Doeken, plastic zeilen en schilderstape 

Staalborstel

Stofmaskers en veiligheidsbril

Plamuurmes 

Werkhandschoenen en latex handschoenen

Ladder en/of uitschuifladder

Schijfschuurmachine en schuurpapier

Kitpistool en kit

Penselen 

Verfrollers en verlengstokken

Rolroosters

Verfspuit

Selecteer de juiste kwasten

Bezuinig bij het kopen van penselen niet op kwaliteit. Een goed gemaakt penseel zal het werk veel gemakkelijker en succesvoller maken. Een kwaliteit kwast heeft veel verschillende lengtes borstelharen met gespleten haarpunten (ja, net als haar) waardoor de kwast meer verf kan vasthouden. Een houten handvat zorgt voor stevig opeengepakte borstelharen.

juiste voorbereiding om een huis te schilderen

Houd het penseel vast zoals je zou doen bij het schilderen voordat je het koopt. Zorg ervoor dat het comfortabel aanvoelt. Waaier de borstelharen uit en controleer op openingen, de borstelharen moeten gelijkmatig waaieren. 

Kies voor acrylverf of andere afwerkingen op waterbasis kwasten met synthetische haren, polyester of nylon. Natuurlijke haren verliezen hun kracht wanneer ze water opnemen uit verf op waterbasis. Kwasten van polyester behouden hun vorm als ze nat zijn en blijven stevig als je op een warme dag schildert. Kwasten gemaakt van nylon gaan langer mee, maar hebben de neiging slap te worden op warme dagen. Voor afwerkingen op basis van oplosmiddelen die verfverdunner nodig hebben voor het opruimen, kies je wel penselen met natuurlijke haren.

Wat dacht je van een verfspuit? Een gespoten afwerking is misschien niet zo duurzaam als een met de hand geverfde afwerking, maar het gebruik van een kracht spuit kan een echte redder in nood zijn, vooral op moeilijk te schilderen onregelmatige oppervlakken zoals dakspanen en traliewerk.

Een nadeel van het gebruik van een spuit is dat je de omliggende oppervlakken zorgvuldig moet beschermen met plastic zeilen en doeken. En bij winderige omstandigheden kun je geen verfspuit buitenshuis gebruiken. 

Ladders

De hoogte en de omringende helling van het huis bepalen het benodigde type en de hoogte van de ladders die je nodig hebt. Voor een groot huis heb je een uitschuifladder en een trapladder nodig. Voor een klein huis zou alleen de trapladder voldoende moeten zijn!

Lees ook: Manieren om muren glad te maken zonder te pleisteren