muren glad maken

Manieren om muren glad te maken zonder te pleisteren

Muren hebben vaak veel te verduren. Meubelstukken die er per ongeluk tegenaan komen en gaten maken, vette kinderhanden of de hond die iets te wild aan het spelen is. Al dit soort dingen kunnen zorgen voor gaten, scheuren en deuken in een muur. Is dat bij jou ook het geval, dan zul je je op een gegeven aan de slag moeten. Soms is een muur zo beschadigd dat alleen een stukadoor hem weer tot leven kan brengen en soms zijn er dingen die je zelf kunt doen. Probeer onderstaande manieren om muren glad te maken zonder te pleisteren.

Ja, er zijn manieren om muren glad te maken zonder te pleisteren. Of je nu slechts één kamer in huis opnieuw doet of een gigantisch renovatieproject voor het hele huis uitvoert, het pleisteren van muren is een van die taken waar zelfs ervaren doe-het-zelvers vaak tegenop zien. Waarom? Omdat het zo gemakkelijk is om een ​​fout te maken met je stukadoorswerk, wat resulteert in een hobbelige muur. We zouden zelfs willen zeggen dat stukadoorswerk een van die klussen is die je het beste aan professionals kunt overlaten, tenzij je er jaren ervaring mee hebt.

Budget laat echter niet altijd toe om de professionals in te schakelen. Toch verpesten rommelige muren het uiterlijk van al je harde werk. Dus als je hart ligt bij doe-het-zelf-renovatie, dan zijn dit de manieren om muren glad te maken zonder te pleisteren. 

Geen gips, maar een voegmiddel gebruiken

Onze eerste tip is om een ​​voegmassa te gebruiken en deze aan te brengen met een plamuurmes. Werken met een voegmassa is gemakkelijker dan met gips, hoewel het niet dik is en een vergelijkbare afwerking geeft. Onze instructies:

– Breng een dunne laag voegmassa aan op de muur.

– Gebruik een plamuurmes om deze gelijkmatig over de muur te verdelen.

– Laat het ongeveer een uur drogen voordat je het schuurt met schuurpapier van korrel 120.

– Herhaal deze stappen totdat je tevreden bent met het resultaat.

Een muur schuren

Ja, schuurpapier kan effectief zijn om oude muren glad te strijken als je niet wilt rommelen met gips of vulmiddelen. We raden aan om hiervoor schuurpapier met korrel 100-120 te gebruiken. Let op, deze methode werkt alleen als de verf met de juiste coating is aangebracht en als je kleine onvolkomenheden wegwerkt.  Als je plekken op de muur hebt met grote gaten of scheuren, moet je deze vullen met een plamuur voordat je ze schuurt.

Gebruik van voering papier

Voering papier of wandbekleding papier (of isolatiepapier zoals het soms wordt genoemd), kan een geweldige oplossing zijn als je niet comfortabel bent met het glad trekken van je muur met dunpleister. Het is eigenlijk hetzelfde als behang. Je zult nog steeds lijm moeten gebruiken om het aan te brengen, maar gelukkig hoef je dit niet perfect te krijgen zoals bij behang, omdat het voering papier eventuele onvolkomenheden zal maskeren. Je kunt lijm rechtstreeks op het papier aanbrengen of, om het nog gemakkelijker te maken, het op de muur aanbrengen en het voering papier erop plakken. Als het voering papier droog is, kun je beginnen met schilderen of behangen.

Wandpanelen installeren

Soms is een muur gewoon niet meer te redden met bovenstaande manieren en als er dan geen budget is voor het inhuren van een stukadoor, dan kun je wandpanelen overwegen. Er zijn zoveel ideeën voor wandpanelen en hoewel het vaak wordt gezien als een meer traditionele afwerking, zijn er ook opvallende moderne looks mogelijk!