rustieke vloeren

De comeback van rustieke vloeren

Veel mensen richten hun huizen en appartementen tegenwoordig in met oog voor traditie en rustiek design, en creëren zo een warme en comfortabele sfeer in huis. Behalve meubels en decoratieve elementen geïnspireerd op traditionele thema’s, wordt het sterkste effect aan deze interieurs gegeven door rustieke vloeren. Deze kunnen van hout, keramiek of marmer zijn, afhankelijk van verschillende behoeften en smaken. Zonder twijfel creëren ze een unieke sfeer in elke ruimte.

Rustieke houten vloeren zullen vanwege de hoge kwaliteit en uitstraling altijd populair blijven

Door zijn authenticiteit is eiken nog steeds de meest voorkomende keuze als het gaat om rustieke vloeren. Kersenboom hout, walnoot, es en den worden ook gebruikt omdat deze soorten een mooi uiterlijk geven aan de vloer. De dingen die rustieke vloeren onderscheiden van andere soorten vloeren en die het de originaliteit geven, zijn de variaties in houtkleur, patronen en knopen. Knopen kunnen klein, groot, met scheuren of een zeer donkere kleur hebben. Deze afwijkingen geven de sfeer en maken het speels

De kleur van de vloer kan variëren afhankelijk van het aantal knopen, dus deze kan er donkerder uitzien als er veel knopen in zitten. Een ander kenmerk zijn jaarringen die een interessante vorm kunnen hebben, of een interessante nuance van één kleur. Ze kunnen de vorm hebben van een hart of ovaal en met kleine scheurtjes, die de vloer een oude uitstraling geven. Er zijn normen over de grootte van ringen, het aantal knopen, scheuren en kleuren, die fabrikanten kunnen inzien, maar niet verplicht zijn te gebruiken. Er zijn namelijk altijd voorbeelden te vinden die deze grenzen overschrijden. Deze vloeren zijn meestal voor avontuurlijke mensen die een spannende en unieke vloer willen hebben.

De comeback van rustieke vloeren

Rustieke keramische vloeren

Rustieke keramische vloeren worden meestal in verband gebracht met het Middellandse-Zeegebied. Deze tegels hebben meestal een vierkante vorm of een zeshoek. Het heeft een geëmailleerd glad oppervlak. Het patroon is meestal levendig en warm, ook wat kleurgebruik betreft. Rustieke keramische tegels kunnen, behalve op de vloeren, worden gebruikt als decoratie voor open haarden of keukenwerkbladen. Door deze toevoeging van tegels in het interieur wordt een unieke mediterrane uitstraling gecreëerd. Naast keramische en houten vloeren zijn er ook nog vloeren van steen en marmer. Hier is een breed scala aan verschillende mozaïeken en ornamenten waarmee je kunt spelen bij het creëren van een originele rustieke vloer.

Vloeren gemaakt van keramiek, steen en marmer zijn niet alleen voor binnenruimtes van een huis of een flat, maar ze zijn interessant voor hallen, terrassen, veranda’s en trappen, zowel binnen als buiten. Behalve een eenvoudig onderhoud, met een goede kleurkeuze, zullen ze grote oppervlakken en gebouwen een warme uitstraling geven. Ze kunnen ook worden gebruikt in tuinen, op de planken van tafels gemaakt van smeedijzer. De lijst is eindeloos!

Je huis kan een rustieke uitstraling hebben zonder al veel geld uit te moeten geven. Huizen met houten plafond, ongelakte houten schutting en houten kozijnen zien er al rustiek uit. Je kunt echter altijd nog een paar rustieke details toevoegen om het hele plaatje compleet te maken. Het is goed om originele en unieke objecten te vinden die de kamers op een speciale manier aankleden en de rustieke vloer benadrukken.

comeback van rustieke vloeren

Het meubilair hoeft niet per se van hout te zijn, maar het is goed om één centraal houten meubel te hebben om de rustieke look neer te zetten. Het kan een bank in de woonkamer, een eettafel of een bed zijn. Houten rustieke meubels zijn ofwel geverfd in donkere kleuren of hebben een patina. Let op, want met houten meubelen in combinatie met houten vloeren kun je makkelijk overdrijven.

Smeedijzeren meubels passen goed bij mozaïeken van keramische tegels. Een rustieke vloer kan ook worden gecombineerd met eigentijdse meubels. Aangezien een rustiek interieur inspiratie vindt in de natuur, moeten de kleuren zorgvuldig worden gekozen. Ze zijn meestal bruin, roestig, groen. In principe hebben de kleuren die voor deze interieurs worden gebruikt van natuurlijke, neutrale en aardse tonen. De kleuren van meubels, muren, vloeren en decor moeten elkaar aanvullen. Ook zijn vervaagde kleuren welkom bij het bereiken van deze look, evenals gouden details en stoffen in vintage rood design.

alles over rustieke vloeren

Moderne meubels en rustieke vloeren

Moderne meubels in combinatie met rustieke vloeren kunnen een heel interessant resultaat opleveren. Dit type vloer zorgt voor een warme sfeer en verzacht strakke en scherpe lijnen van moderne meubels. De eenvoud is de sleutel in deze mix van oud en nieuw. Focus op het creëren van eenvoud en probeer de hardheid van steen, baksteen en hout in het interieur te mixen met warme kleuren stoffen!