zelf dakgoot vervangen

Dakgoot toe aan vervanging? Zo pak je dat aan

Als thuis de dakgoot verstopt is en dit komt regelmatig voor, of de dakgoot is beschadigd en los gaan hangen, dan is het tijd voor het zelf dakgoot vervangen. Ook als je een aanbouw gaat plaatsen of een carport bouwen gaat, heb je een dakgoot nodig. Maar hoe doe je dat precies, een dakgoot plaatsen. Met onderstaand stappenplan heb je zelf dakgoot vervangen zo voor elkaar!

Haal de oude dakgoot eraf

Als de dakgoot verstopt is of lekkage heeft, is het tijd voor een nieuwe dakgoot plaatsen. Stap één is uiteraard het verwijderen van de oude dakgoot. Dit kun je het beste doen als er droog weer wordt verwacht. Houd dus het weerbericht goed in de gaten als je een geschikte dag wilt uitkiezen om de dakgoot eraf te halen. Zorg ervoor dat je een stabiele steiger gebruikt om op te werken. De dakgoot verwijderen terwijl je op een ladder staat, is gevaarlijk en daarom geen goed idee. Maak de dakgoot stukje voor stukje los uit de dakgootbeugels. Haal na de dakgoot ook de beugels eraf.

dakgoot verstopt

De nieuwe dakgoot uitkiezen

Bij het uitkiezen van een nieuwe dakgoot, moet je een aantal zaken in de gaten houden. Zo kun je tegenwoordig kiezen uit tal van materialen, zoals polyester dakgoten (het mest populair), maar ook metalen en loden varianten. Polyester dakgoten zijn vaak een slimme keuze, omdat deze licht en voordelig zijn. Ook kun je kiezen voor mastgoten en voor bakgoten. Er is dus keuze genoeg! Houd er verder ook goed rekening mee dat hoe groter het dak is qua oppervlakte, hoe breder de dakgoot idealiter moet zijn. Grotere daken vangen namelijk meer regen op, waarvoor het belangrijk is dat de afvoer via de dakgoot hierop afgestemd wordt.

De nieuwe dakgoot plaatsen

Vervolgens is het tijd om de nieuwe dakgoot te gaan plaatsen. Begin bij de regenpijp met het plaatsen van de nieuwe dakgoot. Eerst bevestig je de eerste gootbeugel. Doe daar een touwtje aan vast. Dit touwtje trek je door naar de laatste beugel, die wat hoger moet komen te liggen. Het hoogteverschil is idealiter zo’n 2,5 millimeter per strekkende meter dakgoot. Hierna is het tijd om de tussenliggende dakgootbeugels te bevestigen. Zitten de beugels eenmaal op hun plek, dan kan de dakgoot geplaatst worden. Meestal moet de dakgoot nog wel op maat gezaagd worden, zodat hij goed past. Succes en geniet van het resultaat!