Alles over de voordelen en de nadelen van een metalen tuinhuis


Laten we voorop stellen dat de aanschaf of het plaatsen van een metalen tuinhuis altijd een goeder zet is. Een tuinhuis is meestal als bouwpakket verkrijgbaar en zelf eenvoudig op te zetten. Sommige tuinhuizen worden weer kant en klaar afgeleverd Hoe dan ook, een tuinhuis biedt je veel voordelen in de vorm van extra bergruimte. Die bergruimte kan voor het opslaan van diverse uiteenlopende zaken worden gebruikt. Denk hierbij aan fietsen, tuinmeubelen, voorraad of (tuin-)gereedschap. Zodra je hebt besloten om tot aanschaf van een tuinhuis over te gaan, komen er beslist vragen om de hoek kijken. Uit welk materiaal moet het tuinhuis bestaan? In dit artikel bespreken we onder andere de voordelen van een metalen tuinhuis, de nadelen van een metalen tuinhuis en beantwoorden we de vraag: ”wat kost een metalen tuinhuis”. Maar ook op de vragen hoe een metalen tuinhuis waterdicht maken, wat de voordelen van een metalen tuinhuis zijn, wat het beste materiaal voor een tuinhuis is, hoe isoleer je een metalen tuinhuis.

De voordelen van een metalen tuinhuis


Het beste materiaal voor een tuinhuis is metaal. Waarom? Een metalen tuinhuis is relatief goedkoop in aanschaf. Metalen tuinhuizen worden meestal in grote oplage gemaakt. Hierdoor kunnen de productiekosten naar worden gebracht. Daardoor is de prijs voor een metalen tuinhuis laag in vergelijking met een tuinhuis van bijvoorbeeld hout.

Een metalen tuinhuis is sterk

Het materiaal van een metalen tuinhuis, dat doorgaans uit staal of aluminium bestaat, is een sterk materiaal. Wanneer je dus voor een metalen tuinhuis kiest, ben je van een stevig tuinhuis verzekerd, dat niet zal gaan roesten. Maar welk materiaal is geschikt voor een metalen tuinhuis?

Stalen tuinhuizen ondergaan meestal een speciaal chemisch proces waarbij het staal vochtwerend wordt gemaakt. Hierdoor kan jouw tuinhuis niet roesten.

Aluminium tuinhuizen kunnen onmogelijk roesten. Als er over een aluminium tuinhuis wordt gesproken, zal er overigens slechts een gedeelte uit aluminium bestaan. Denk hierbij aan profielen, staanders of kozijnen.

Een metalen tuinhuis is onderhoudsvriendelijk

Als je metalen tuinhuis eenmaal een mooie plek in je tuin heeft gekregen, heb je er zo goed als geen omkijken meer naar. Je tuinhuis kan prima tegen zon, wind en regen of opspattende modder. Dit in tegenstelling tot een houten tuinhuis, waar je meer werk aan hebt. Hout kan minder goed tegen water en zon en moet eens in de zoveel jaar opnieuw worden geschuurd en geschilderd.

Het enige onderhoud dat je mogelijk aan een metalen tuinhuis hebt, is het af en toe schoonmaken, bijvoorbeeld met een hogedrukreiniger.

De nadelen van een metalen tuinhuis

Behalve veel voordelen, benoemen we ook de nadelen van een metalen tuinhuis. Dat zijn onder andere:

De vormgeving

Metalen tuinhuizen hebben meestal een rechthoekige over vierkante vorm en lijken, zeker zonder ramen, soms op een container.

De uitstraling

Een metalen tuinhuis valt in een mooi aangelegde tuin meer (nadelig) op dan een houten tuinhuis omdat het een onnatuurlijke uitstraling heeft.

Geluid

Wanneer het erg hard regent of hagelt, zal dit met enige geluidsoverlast gepaard gaan
Beperkte mogelijkheden om aanpassingen door te voeren, bijvoorbeeld het plaatsen van ramen.

Wat kost een metalen tuinhuis?

Om de vraag “wat kost een metalen tuinhuis?” te kunnen beantwoorden, moet er allereerst een onderscheid in metalen tuinhuizen op maat en prefab metalen tuinhuizen worden gemaakt. Daarnaast is de prijs uiteraard afhankelijk van de grootte, de kwaliteit van het materiaal en of en hoe het tuinhuis eventueel van binnen is afgewerkt.

Prefab metalen tuinhuis

Een metalen tuinhuis dat je als doe-het-zelf pakket kunt aankopen, is relatief goedkoop in de aanschaf. Je moet het namelijk zelf in elkaar zetten en plaatsen. Realiseer je wel dat hoewel je een prefab metalen tuinhuis voordelig kunt aanschaffen, de keuze qua assortiment beperkt is. Je hebt enkel keuze uit standaard modellen, afmetingen en kleuren. Je kunt dus niet je ideale tuinhuis zelf samenstellen.
De gemiddelde prijs voor een prefab metalen tuinhuis ligt ergens tussen de € 400 en € 1.000. Je moet het dan nog wel zelf opzetten en plaatsen.

Tip: let er goed op wat er precies in de aangeboden prijs is inbegrepen. Denk aan zaken als dakbedekking, de vloer of bezorgkosten.

Een metalen tuinhuis op maat

Als je een metalen tuinhuis wilt dat volledig aan jouw wensen en behoeftes voldoet, is het raadzaam een metalen tuinhuis op maat de laten maken en te laten plaatsen door een professional.
De gemiddelde kosten hiervoor beginnen vanaf € 1.000. Omdat de mogelijkheden en het aanbod voor een metalen tuinhuis per aanbieder nogal uiteen kunnen liggen, is het verstandig bij meerdere professionals een offerte op te vragen.

Hoe kun je een metalen tuinhuis isoleren?

Hoe isoleer je een metalen tuinhuis? Dat gaat als volgt. Voor het isoleren van de wanden van een metalen tuinhuis kun je matten van glaswol of steenwol aanbrengen. Daarover heen moet een laag van dampdichte folie worden aangebracht. Over het geheel worden gipsplaten of houten platen aangebracht.
Een andere methode is het isoleren van de wanden met polystyreen platen in combinatie met een montagekit die hiervoor geschikt is.

Een metalen tuinhuis waterdicht maken

Een metalen tuinhuis waterdicht maken is normaal gesproken niet nodig. Mocht er toch water ergens binnenkomen, kun je naden eventueel met Pur dichtkitten. Overtuig je er wel van dat het echt om een lekkage gaat. Het kan namelijk ook condens zijn. Dan is ventileren en eventueel een ventilatierooster laten aanbrengen een betere optie.

Hoe kun je een metalen tuinhuis plaatsen?

Plaats een metalen tuinhuis bij voorkeur op een ondergrond van houten balken of tegels. Rechtstreekse plaatsing op beton geniet niet de voorkeur. Veranker je metalen berging vervolgens stevig, zodat die niet kan kantelen of kan verschuiven.

Hoe lang gaat een metalen tuinhuis mee?

Een metalen tuinhuis kan vele tientallen jaren meegaan omdat aluminium of staal niet roest en daarom duurzaam is.Dat is een van de voordelen van een metalen tuinhuis.

Is een metalen tuinhuis goed?

Die vraag kan volmondig met ja worden beantwoord. Een metalen tuinhuis is goed!