uit-de-wind-door-groene-beschutting

Zo zorg je ervoor dat je uit de wind zit in je tuin

In sommige tuinen heb je extra veel last van wind. Dit kan allerlei oorzaken hebben, maar het resultaat is altijd hetzelfde: vervelend. Het is niet alleen onaangenaam om in de wind te zitten, de decoraties in de tuin kunnen er ook door weggeblazen worden. En aangezien het, vooral in de herfst en winter, veel waait in Nederland, kan dit een dusdanig probleem zijn. Met een aantal aanpassingen in je tuin zorg je er echter voor dat de wind daar geen vrij spel meer heeft. Hieronder lees je welke dat zijn!

Je kunt een deel van de tuin uitgraven wanneer je veel last hebt van wind. Door bijvoorbeeld een outdoor zitkuil te realiseren kun je ervoor zorgen dat je uit de wind zit. Een dergelijke zitkuil ligt lager dan de schutting en je woning en daardoor vang je een stuk minder wind. Maak er een knusse plek van door er een vuurkorf of vuurtafel neer te zetten en het leuk aan te kleden met accessoires.

Je ziet ze vaak op het strand om windvrije hoeken te maken, dit kan je ook prima doen in je eigen tuin. Je kunt een windscherm aan je muur bevestigen en vaak zijn deze ook uitschuifbaar zodat je het beschermingsbereik tijdelijk groter kunt maken. Zit wel zo prettig en daarnaast zijn er erg mooie windschermen te vinden die in de verste verte niet lijken op de kleurige varianten die we op het strand aantreffen.

Groene beschutting

Geen zin in een windscherm of zitkuil? Dan kun je ook kiezen voor groene beschutting. Hagen zoals de bekende buxus vangen veel wind op en zijn daarom perfect voor in de tuin. Het is nog beter om te kiezen voor een Japanse hulst vanaf 10 cm. Je hebt een stuk minder last van ziektes en rupsen. En je ziet bijna geen verschil met de buxus!

Naast bomen en hulsten moet je ook denken aan je planten. Wind is geen vriend van de meeste planten en daarom is het belangrijk dat je kiest voor planten die mee kunnen buigen in de wind. Dit bespaart je afgeknakte takken. Daarnaast vangen planten ook wind en zijn het bijna een soort natuurlijke windschermen. Bamboe zie je veel, want het is een plant die goed tegen harde wind kan en ook mooi staat in de tuin.

Een schutting tegen de wind

De meest voor de hand liggende oplossing in de meeste tuinen. Je breekt de wind op en zit lekker beschut. Klimop of leifruitboom kunnen groeien op de schutting en zorgen voor extra stevigheid en beschutting. En het staat ook fraaier dan wanneer je naar een lange, houten schutting moet kijken. Met een paar aanpassingen kun je je tuin al behoorlijk wind proof maken. En wordt het daardoor een stuk aangenamer om buiten te zitten!