betonvloer in huis

Zo stort je zelf een betonvloer

Ben je er door het vele thuiswerken achter gekomen dat je huidige vloer eigenlijk helemaal niet voldoet aan jouw eisen en wensen? Betonvloeren worden steeds populairder en misschien is dit ook wel de perfecte vloer voor jou. Voor het storten van beton worden vaak experts ingehuurd, maar wist je dat je met de juiste tips dat ook zelf makkelijk kunt doen? Hieronder lees je namelijk hoe je jouw eigen betonvloer kan storten. Dit scheelt aanzienlijk in geld en daarnaast heb je elke dag eer van je werk. Lees daarom snel verder voor het stappenplan om zelf beton te storten. 

Zoals met alles is een goede voorbereiding het halve werk

Plak altijd de wanden en muren af die grenzen aan de plek waar het beton gestort gaat worden. Beton kan namelijk wat gaan spatten en dat wil je niet op je muren hebben. Houdt ook rekening met een correctie van een centimeter. Je nieuwe betonvloer zal nooit volledig waterpas zijn. Gebruik een roterende laser om lijnen uit te zetten. Zo kun je je nieuwe betonvloer zo vlak mogelijk storten.

Belangrijk begin: de bekisting op de juiste manier plaatsen

Om ervoor te zorgen dat jouw betonvloer nette randen krijgt, is het noodzakelijk om vers beton op zijn plek te houden met een houten bekisting. Zorg ervoor dat alle onderdelen van je bekisting waterpas zijn, zodat er geen scheve lijnen komen. Gebruik hiervoor wel speciaal hout, waar het beton niet aan hecht, anders wordt het een probleem om de planken te verwijderen nadat het beton is opgedroogd.

Extra stevigheid

Je wil je betonvloer natuurlijk wel wat extra stevigheid geven. Dit doe je door betonwapening aan te brengen. Wapeningsstaal zorgt ervoor dat de trekkrachten goed worden opgevangen. Hierdoor zullen er, ook bij intensief gebruik, geen barsten of scheuren in de nieuwe beton vloer voorkomen.

Het beton storten zelf

Het is goed om te weten hoeveel beton je nodig hebt. Dit reken je uit door middel van lengte x breedte x hoogte, waarbij de hoogte voor de gewenste dikte van de vloer staat. Met een beton calculator reken je eenvoudig uit hoeveel kubieke meter beton je nodig hebt. Het gemakkelijkste is om vers beton te bestellen. Heb je al veel ervaring met beton? Dan kan je het ook zelf maken. Doe dit echter alleen als je zeker van je zaak bent, anders kun je met een hele berg opgedroogd beton blijven zitten.

Het beton laten drogen

Als het beton eenmaal is gelegd, is het tijd om het te laten drogen. Maar let goed op, want tijdens dit proces kunnen luchtbellen ontstaan. Deze verwijder je door een trilnaald of een houten lat te gebruiken. Hiermee kun je de luchtbellen verwijderen.

Zo stort je zelf een betonvloer

Het opschuren van een betonnen vloer

Als de vloer is uitgehard en beloopbaar is, kun je de vloer gaan opschuren. Let wel op: het beton moet nog wel zo zacht zijn dat je je voetafdrukken nog in het beton kunt zien. Met speciale machines, zoals een vlindermachine, ga je het beton vervolgens weer bewerken.

In principe is vers beton binnen een aantal uur beloopbaar. Binnen 28 dagen is het beton pas volledig uitgehard. De droogtijd van vers beton is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dikte van de betonvloer, of de verhouding tussen het water en het cement.

Puntjes op de i zetten

Als de vloer eenmaal is uitgehard, kun je de puntjes op de i zetten. Denk aan het opruwen of schuren van de betonvloer. Je kan de betonvloer ook impregneren, waarbij je een verharde, beschermende toplaag aanbrengt. Wil je je betonvloer ook nog in een speciale kleur verven? Dan kun je gebruik maken van betonverf, die tegenwoordig in allerlei kleuren verkrijgbaar is.

zelf een betonvloer storten