voorkomen lekkages

Zo kun je lekkages in huis voorkomen

Waterschade is een van de meest vervelende vormen van schade die je maar kunt hebben. Vaak kom je er namelijk pas achter als de lekkage er al even is, waardoor er veel schade is kunnen ontstaan. Dat wil je natuurlijk niet en daarom vind je hieronder tips om lekkages in je huis te voorkomen. 

Houd de afvoer schoon

Dagelijks vinden allerlei zeepresten en haren hun weg door je verschillende afvoeren. Je kunt je voorstellen dat er dan makkelijk verstoppingen kunnen ontstaan. Eerst zal het water nog wel weglopen, maar op een gegeven moment kan er dus een verstopping ontstaan. Om dit te voorkomen is het allereerst belangrijk om actief je haren uit de verschillende putjes te blijven halen. Dit helpt al enorm! Verder is het goed om één keer in de twee maanden een vloeibare ontstopper door de afvoeren heen te laten lopen. Doe dit niet met een te agressief middel, want dit kan ook weer een lekkage bezorgen. 

lekkages voorkomen

Eén van de meest voorkomende lekkages bij huizen is via het dak, met het platte dak als grootste boosdoener. Dit komt omdat dit dak van nature niet het water direct van het dak af kan laten stromen. Verder kan de dakdekking krimpen en weer uitzetten door de temperatuurverschillen. Hierdoor kunnen er scheurtjes ontstaan en dit kan weer voor lekkages zorgen. Om dit te voorkomen is het van belang om een paar keer per jaar je dak te laten controleren door een dakdekker. 

Zorg dat je goot schoon blijft

Wat je zelf kunt doen, is je dakgoot schoon houden. Zeker wanneer de zomer weer plaats maakt voor de winter is het extra belangrijk om de overtollige bladeren uit je dakgoot te halen. Als je dit niet doet, kan je dakgoot verstopt raken en lekkage veroorzaken. Probeer daarom minimaal één keer per jaar tijdens de herfst je dakgoot schoon te maken. 

Vervang kitranden op tijd

Het is belangrijk om iedere vijf jaar je kitranden te vervangen, zodat ze niet te veel slijten. Mochten je kitranden er nog perfect uitzien, dan hoef je ze uiteraard niet te vervangen. Om dit goed in de gaten te houden is het goed om regelmatig te checken of je kitranden niet broos zijn geworden. Als dit wel het geval is en je doet er niks aan kan het gaan lekken. Houd het daarom goed in de gaten en vervang ze op tijd!

Laat je cv-ketel regelmatig controleren

Het is ontzettend belangrijk om je cv-ketel jaarlijks te laten controleren door een monteur. Naast het feit dat dit beter is voor de levensduur, je veiligheid en je portemonnee, is het ook nog eens goed om een lekkage te voorkomen. Een cv-ketel werkt namelijk eigenlijk hetzelfde als een plat dak. Ook hier kunnen er door warme verschillen scheurtjes ontstaan. Deze keer in de leidingen. Je kunt je voorstellen dat hierdoor lekkages kunnen ontstaan, laat daarom dus je cv-ketel jaarlijks controleren! 

Zoals bij iedere tip is gebleken, is de sleutelactiviteit om een lekkage te voorkomen: goed onderhouden. Zo ook bij je wasmachine. Zorg ervoor dat je wasmachine goed schoon blijft door het maandelijks (zonder kleding) op een kookwas te zetten met een beetje soda. Op deze manier wordt je wasmachine ontkalkt én gewassen. Verder is het goed om af en toe het rubber van het deurtje schoon te maken. Hoe je dit precies moet doen, staat in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine.