onderhoudsvrije tuin

Zo creëer je een onderhoudsarme tuin

Misschien heb jij dit jaar ook al veel tijd in je tuin doorgebracht en ben je toe aan wat verandering. Of misschien heb je wel net een nieuw huis gekocht en moet je de tuin nog inrichten. Hoe dan ook, lees snel verder voor de tuintrend van dit jaar: de onderhoudse arme tuin!

Nederlanders voelen een grote werkdruk

De onderhoudsarme tuin komt voort uit een continu gebrek aan tijd. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking zich druk voelt. Dit heeft ook invloed op onze tuin. Een onderhoudsintensieve tuin zorgt dat je nog meer te doen hebt, waardoor veel mensen kiezen voor een onderhoudsvrije tuin. Hiermee bedoelen we niet een totaal betegelde achtertuin, maar een tuin met groen, die niet veel onderhoud en tijd nodig heeft, onder andere door het gebruik van een slimme inrichting, zoals het gebruik van afvalbakken openbare ruimte

Een onderhoudsvriendelijke tuin kan je veel tijd besparen, nu en in de toekomst

In de tuin aan het werk zijn kan ontspannend werken. Maar vaak zijn er ook genoeg andere dingen om te doen. Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin die je de komende jaren veel werk gaat besparen? Houd in je tuinplannen dan bijvoorbeeld rekening met het feit dat daar waar planten staan, geen onkruid groeit. Ook bodembedekkers zijn ideaal om onkruid te voorkomen evenals grind. Dit hoef je alleen af en toe te harken en ben je niet veel tijd kwijt met het wieden van onkruid.

Zorg voor zo min mogelijk werk in de tuin

Kies daarnaast voor beplanting die je niet veel hoeft te snoeien. Als voorbeeld: een liguster snoei je twee keer per jaar en een taxus maar één keer. Kies je voor groenblijvende planten, bomen of heesters, dan heb je geen last van bladval in het najaar. Scheelt ook weer een hoop werk, zonder in te moeten leveren op groen in de tuin.

Kies voor duurzame materialen, deze gaan vaak veel langer mee

Het grote voordeel van duurzame materialen is. dat je deze minder vaak hoeft te vervangen. Het nadeel is dat ze vaak duurder zijn dan minder duurzame. Toch is het zeker het overwegen waard, want op de lang duur vallen ze vaak goedkoper uit. Neem als voorbeeld houtsnippers en perzikstenen. Houtsnippers zijn veel goedkoper, maar zijn binnen een paar jaar vergaan. Perzikstenen zijn duurder, maar wel ontzettend duurzaam. Ze blijven erg lang in dezelfde staat.