Zelf een schutting plaatsen, hoe pak je dat aan?

Schutting zelf plaatsen

Privacy is voor de meeste mensen een belangrijk gegeven. We vinden het allemaal prettig om een gevoel van beschutting te ervaren, zowel thuis als buiten. Dat geldt dus ook voor de tuin, niemand vindt het prettig om bekeken te kunnen worden door de buren. Een goede manier om die privacy te waarborgen is door het plaatsen van een of meerdere schuttingen. Uiteraard kun je een mooie schutting laten plaatsen, het is echter leuker en vele malen goedkoper om dat helemaal zelf te doen. Het plaatsen van een schutting is daarnaast eenvoudiger dan je denkt. Met een handige handleiding kun je zelfs met twee linkerhanden een prachtige tuinafscheiding plaatsen:

De eerste stap: het aantal schuttingdelen en de ondersteunende palen

De lengte van de tuin is bepalend voor het aantal schuttingdelen. Houdt rekening met een lengte van 180 centimeter per schuttingdeel. Per schutting heb je daarnaast een paal meer nodig dan het aantal schuttingdelen. Bij twee schuttingdelen gebruik je dus drie palen.

De eerste paal plaatsen

De eerste paal voor de schuttingen moet kleiner zijn, namelijk 185 cemtimeter in plaats van 240 centimeter. Deze komt dan ook tegen de muur aan te staan waardoor deze al voldoende houvast heeft. De lange palen gaan ongeveer 60 centimeter in de grond. Denk eraan om de plaats waar de eerste paal komt, goed af te tekenen op de muur en bepaal tevens waar de boorgaten komen. Denk eraan dat de paal bij het boren goed waterpas staat. Door de paal geheel te doorboren zie je gelijk waar de gaten in de muur komen. Denk er tevens aan om goede muurpluggen te gebruiken.

Span een touw over de erfscheiding

Om te kunnen garanderen dat de schuttingen netjes recht worden geplaatst, is het zinvol om gebruik te maken van een draad wat je net iets boven de grond plaatst. Zo komen de palen recht op de erfafscheiding te staan en krijg je keurig rechte schuttingen.

De tweede paal plaatsen

Voor het bepalen van de gaten voor de overige palen is een hulplat een goed idee. Gebruik een lat van exact 180 centimeter zodat je exact weet waar de volgende paal moet komen. Leg de lat tegen de kopse kant van de eerst paal en bepaal zo waar het boorgat moet komen. Graaf een gat van 60 centimeter diep en plaats de paal in het gat. Zorg dat de paal waterpas staat en strooi wat betonpoeder rondom de paal. Het gat waar de paal in staat vul je dan op met leidingwater, zorg ervoor dat de mortel volledig is verzadigd. Het beton moet je nu ongeveer vijftien minuten laten drogen. Dit hele proces volg je ook bij het plaatsen van de volgende palen.

Het plaatsen van de schuttingdelen

Als de palen zijn geplaats kun je met behulp van de schuttingsteunen, de schuttingdelen gaan plaatsen. De schuttingsteunen worden eerst op de schutting gemonteerd, pas later worden deze delen op de palen bevestigd. Op die manier is het eenvoudig om de schuttingdelen waterpas te bevestigen. Indien gewenst kan het laatste schuttingdeel worden ingekort om een perfect resultaat te garanderen.