zelf je eigen muur stucen

Zelf je eigen muur stucen

Er moet een muur gestuct worden? Dan kun je natuurlijk een stukadoor langs laten komen, maar dit kost je dan wel geld. Terwijl zelf een muurtje stucen eigenlijk best wel kan. Het kan misschien lastig zijn, maar als je eenmaal bezig bent krijg je er vanzelf meer handigheid in. Zelf je eigen muur stucen is dan zelfs voor leken redelijk goed te doen. Bij het zelf gaan stucen moet je wel de beschikking hebben over het juist gereedschap om zo gemakkelijk mogelijk te werken en om een goed eindresultaat te bereiken.

Wat heb je nodig voor zelf een muurtje stucen?

Ten eerste heb je natuurlijk een gipsmortel nodig waarmee je de muur uiteindelijk gaat stucen. Dit gipsmortel maak je aan met water in een gipskuip en met behulp van een mixer. Voor het zelf stucen zal de muur voorbereid moeten worden met behulp van een voorstrijkmiddel. Verder heb je de nodige gereedschappen nodig zoals een blokkwast, opzetbord, pleisterspaan, plamuurmes, spacmes en een troffel. Ook een afreilat is belangrijk om het stucwerk glad te trekken. Om schoon te kunnen werken is folie en afplaktape benodigd.

Stappenplan voor het zelf stucen van de muur

Stap 1: Bepaald de ondergrond
Bekijk de ondergrond goed. Zitten er nog gaten in de muur, dan moet dit eerst dichtgemaakt worden. Ook zal de ene muur een meer zuigende werking hebben dan de andere muur. Op basis hiervan moet je bepalen wel voorstrijkmiddel je nodig hebt.

Stap 2: Voorbereiden ondergrond
Maak de ondergrond glad en schoon en verwijder ook alle behangresten. Breng folie aan op de grond, zodat je niet op de vloer met gipsmortel morst. Plak de folie vast met tape zodat het niet schuift. Als de muur glad en schoon is kun je het voorstrijkmiddel aanbrengen. Dit kun je doen met een blokkwast. Na het voorstrijken heeft de muur twee uur nodig om te drogen. Breng hierna direct hoekbeschermers aan om de hoeken te beschermen.

Stap 3: Gipsmortel aanmaken
Een gipskuip giet je water en voeg je gipsmortel toe. Voeg zoveel gipsmortel toe dat er uiteindelijk meer mortel dan water in de gipskuip zit en mix het vervolgens tot een gladde mortel dat vrij is van klonten.

Stap 4: De muur stucen
Nu ga je echt zelf je eigen muur stucen. Met de troffel schep je het gips op het opzetbord. Daarna breng je met pleisterspaan het gips aan op de muur. Doe dit in een opgaande beweging en vang de resten die van de muur vallen op met het opzetbord. Begin halverwege de muur en werk na boven toe. Pas daarna doe je de onderkant. Hiermee voorkom je dat je het stucwerk beschadigd.

Stap 5: Reien
Het aangebrachte stucwerk heeft dan 20 tot 30 minuten om iets uit te harden, maar mag niet heel hard worden. Je gaan daarna met de reilat over het stucwerk om het glad te trekken. Werk van boven naar beneden en verplaats de reilat in een zigzaggende beweging. Op plekken met te weinig stuc breng je extra gipsmortel aan.

Stap 6: Stuckwerk glad maken
Na ongeveer een uur is het stucwerk hard genoeg om glad te maken. Spraak met een spacmes over het stucwerk, maar zet geen kracht. Alle oneffenheden zullen eraf vallen. Na ongeveer anderhalf uur ga je met een natte spons over het stucwerk om het stucwerk af te werken. Beweeg de spons in draaiende bewegingen over het stucwerk.

Stap 7: Stucwerk afwerken
Je kunt nu de muur afwerken door het te schilderen of te behangen. Let wel op dat het stucwerk goed moet drogen. Doe het afwerken daarom enkele dagen na het aanbrengen van het stuckwerk.