Zelf een deur plaatsen

Een deur in je woning, of het nu om de buitendeur gaat of om een binnendeur, kan een grote invloed hebben op de sfeer in je woning. Zelf een deur plaatsen hoeft niet zo heel erg moeilijk te zijn, maar houd er wel rekening mee dat je bij het plaatsen van een deur alles goed afmeet. Daarnaast is een buitendeur plaatsen wat lastiger dan een binnendeur plaatsen. Ook een deur met kozijn plaatsen kan wat lastiger zijn en meer werk opleveren dan alleen een simpele binnendeur plaatsen in een reeds bestaand kozijn.

Plaatsen van een deur

Het opmeten

Zelf een deur plaatsen begint met het goed opmeten van de deur en het kozijn. Meet dus zowel de hoogte als de breedte van het kozijn op diverse plaatsen, zodat je zeker weet dat je de juiste maat hebt. Trek 4 millimeter van de breedte af, die vrij moet zijn voor de scharnieren en slot (aan beide zijden 2 millimeter). Nu moet je de deur aan de slotzijde gaan schaven tot je de juiste afmeting hebt. Het kan ook zijn dat de hoogte van de deur te hoog is, ook dan moet je aan de onderkant wat afschuren.

Scharnieren

Nu moet je de slotzijde op de grond zetten en meet je de scharnieren af. Deze scharnieren komen ongeveer 10-15 van de boven- en de onderkant. Teken een streep waar deze geplaatst moet worden en teken dan de omtrek. Met een beitel en een hamer, steek je, afhankelijk van de dikte van de scharnier, maar meestal 2-4 millimeter af volgens de omtrek die je getekend hebt. Nu kun je de scharnieren in de deur boren. Teken ook de scharnieren in het kozijn af en steek dit weg met beitel en hamer. Een deur met kozijn plaatsen kan ook, maar dan is het handiger als je eerste het kozijn plaatst.

Het plaatsen

Zet de deur nu naast de deuropening tegen de wand en leg er latjes onder om de juiste hoogte te bepalen. De scharnieren in de deur moeten namelijk op dezelfde hoogte komen als de uitkeping in het kozijn. Schroef nu de andere gedeelte van de scharnieren vast in het kozijn.

Overige werkzaamheden

Doe de deur dicht. Nu loop je het risico dat de deur teveel naar de andere kant doorbuigt, dus bepaal hoe de deur in het kozijn komt te staan en bevestig een zogenaamd slaglat aan de bovenkant van het kozijn. Nu kan je het sluitwerk gaan bevestigen.

Zelf een deur plaatsen is dus niet zo moeilijk. Vertrouw je het toch niet, haal er dan een specialist bij.