Zelf de bouw van je huis begeleiden, is dit verstandig?

Zelf de bouw van je huis begeleiden

Een huis laten bouwen is een enorme beslissing. Er komt heel veel bij kijken, zowel voor, tijdens als na de bouw. De meeste mensen laten daarom ook een woning volledig bouwen door een aannemer, zodat zaken waar zij zelf geen verstand van hebben, overgelaten is aan de experts. Maar je kunt ook zelf voor aannemer spelen en de bouw in eigen beheer doen. Dit vergt wel een zekere moed, want zelf de bouw van je huis begeleiden betekent dat je veel zaken moet regelen, waar je zelf nooit aan zou denken.

Voordelen

Maar eerst even de voordelen voor de bouw in eigen beheer doen. Wanneer je daarvoor kiest, dan zul je waarschijnlijk ook wel enige bouwkundige kennis hebben. Omdat het je eigen woning betreft is zelf voor aannemer spelen ook gewoon leuk, omdat je van begin tot eind, de vordering van je hele huis kunt volgen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat je enorm kunt besparen op de loonkosten. Alles wat je zelf kunt doen, hoeft de aannemer niet meer te doen. Ongetwijfeld zijn er werkzaamheden die je niet zelf kunt doen, daar zul je dan toch de aannemer voor moeten inhuren. Ook kom je waarschijnlijk niet uit onder het inhuren van een architect. Een woning dient bouwkundig wel aan alle vereisten te voldoen, een architect kan je daarin begeleiden. Wanneer je de tijd heb, dan kun je zelf de bouw van je huis begeleiden in helemaal je eigen tempo. Soms kan het handig zijn om jezelf voor bepaalde klussen wel een deadline op te leggen, maar in principe kun je je eigen tempo bepalen.

Nadelen

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Onderschat de bouw in eigen beheer doen niet. Het vergt een goede planning, vooral wanneer je huis binnen een bepaalde tijd af moet zijn. Plan daarom ook altijd extra tijd in voor als er zaken mislopen en zorg niet dat je eindeloos met één bepaald onderdeel bezig bent, want dan schiet de bouw helemaal niet op. Overleg van te voren ook alles heel goed met je partner. Elke minuut aan vrije tijd zal je waarschijnlijk op de bouw besteden, dus het vergt emotioneel ook heel wat, doordat je bijna niet thuis bent. Je moet er dus samen achter staan. Een ander nadeel is, dat je waarschijnlijk niet de beschikking hebt over al het professionele gereedschap, wat een aannemer wel heeft. Je bent dus wel wat kwijt aan aanschaf en huur van gereedschap.