Zelf betegelen in de WC

Hoewel je de meeste interieurwerken best overlaat aan een specialist, zijn er toch een aantal zaken die je ook gemakkelijk zelf kan doen. Zelf tegels leggen in de WC is daar één van. Niettemin is het belangrijk zelf betegelen in de WC volgens een duidelijk stappenplan te verrichten, zodat het resultaat mooi én betrouwbaar is.

Stappenplan voor zelf tegels leggen in de WC

1. Voorbewerking voor zelf betegelen in de WC. Eerst en vooral moet het te betegelen oppervlak droog, vlak en proper zijn. Je kan een voorstrijkmiddel gebruiken om het oppervlak te beperken, zodat de lijm straks goed gaat plakken.

2. De eerste rij tegels voorbereiden. Teken met behulp van een schietlood een verticale lijn die de positie van de tegels afbakent. Op die manier ben je zeker dat deze loodrecht gaan liggen. De eerste rij tegels wordt vanaf de vloer bepaald en ook horizontaal afgetekend met een waterpas.

4. Gebruik de gladde zijde van een lijmspaan om de lijm in een dun laagje over de muur te trekken. Trek daarna ribbeltjes in de lijm met de tanden van de spaan. Afhankelijk van het formaat van de tegels kies je best voor een andere tandgrootte!

5. Plaats de tegels een voor een op het lijmbed en corrigeer eventueel waar nodig – best binnen de dertig minuten. De eerste rij tegels is eenvoudig te plaatsen met voegenkruisjes en een tegelsnoer.

6. Ook de volgende rijen gaan snel. Zet de tegels wederom tegen de kruisjes en duw ze zachtjes in de lijm om deze goed te verdelen en een stevige verbinding te krijgen.

7. Snij, waar nodig, hoeken van tegels uit, of maak een gat in het midden van de tegels. Dit is vooral van toepassing als je tegen een leiding of afvoer aanbotst.

8. Plaats op buitenhoeken altijd een hele tegel. Maak ingekorte tegels niet te smal en breng nauwkeurig hoekprofielen aan.

9. Bekleed de wanden zo veel mogelijk met tegels in de binnenhoeken. Uiteindelijk breng je de lijm in de hoeken met een lijmkam op, aangezien deze slechts tijdelijk te bewerken is en de tegels op maat gesneden moeten worden.

10. Snijd het glazuur op de juiste manier met het snijwiel van de tegelsnijder en breek de tegel af. Bij dikkere, hardere tegels gebruik je best een speciaal tegelsnij-aparaat.

11. Plaats de afgekorte tegels waar ze moeten staan. Zorg dat je de tegels een voor een snijdt, zodat je een nauwkeurig resultaat verkrijgt.

12. Maak een voegmiddel aan. Zodra de lijm opgedroogd is, breng je het middel diagonaal aan in de voeg tot deze vol is. Wacht 10 minuutjes tot het is ingedroogd en verwijder de resten met proper water.

13. Sluit de overgangen tussen de muren en de vloer goed, alsook tussen de sanitaire voorzieningen en het tegelwerk. Gebruik hiervoor een elastisch siliconenkit, dat water- en warmtebestendig is en bewegingen goed opvangt.

14. Gebruik voor het zelf tegels leggen in de WC altijd mortel die goed gemengd is, zodat je uiteindelijk een sectie, duurzaam en mooi resultaat bekomt!