Zelf je badkamer verbouwen, een aantal veiligheidstips

Als je badkamer toe is aan een renovatie, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Zelf je badkamer verbouwen kan een leuke klus zijn, als je zelf van verbouwen houdt. Maak van tevoren een stappenplan met de dingen die je belangrijk vindt in je badkamer. Het gaat tenslotte om jouw comfort en gemak en belangrijker nog, je eigen veiligheid. Een badkamer ongeluk komt nog steeds het meest voor in huis, ongeacht iemands leeftijd. Je wilt een veilige badkamer, waar je nog jaren van kunt genieten, waar functionaliteit, comfort en veiligheid samengaan. Om inzichtelijk te werk kunnen gaan is het belangrijk om hier een budget voor vast te stellen om verstandig en gerichter te besteden.

Waar moet je op letten tijdens de verbouwing?

Zelf je badkamer verbouwen kan een hoop geld schelen, als je het goed aanpakt. Met het budget in je achterhoofd, kijk je naar wat er vervangen of vernieuwd moet worden. Met het oog op ouder worden, moet de badkamer nog enkele tientallen jaren meegaan. Ben je over tien jaar nog steeds zo lenig, om soepel uit bad te komen? Hoe hoger de bad rand hoe moeilijker het later kan worden om eruit te stappen. Denk aan handige ondersteuning waar nodig is voor een veilige badkamer zoals: doucheglijstang, douche-en of badzitjes en beugels, handgrepen, een verhoogd toilet of zittingverhoger en een toiletarmsteun. Voordat je gaat verbouwen, plaats dan antisliptegels in de badkamer.

Met deze veiligheidstips voorkom je ongelukken tijdens badkamergebruik

Badkamer ongeluk nummer 1 is uitglijden. Uitglijders kunnen zich lelijk verwonden, of in het ergste geval, kan een val al dodelijk zijn. Veiligheidstips voor een veilige badkamer zijn:

  • Antislip op de vloer, in de douche en bad.
  • Deuren die van buitenaf te openen zijn. Mocht het gebeuren dat je uitglijdt, er dan altijd iemand is die te hulp kan schieten
  • Contactloze bediening door middel van bewegingssensoren
  • Warmte thermostaat voor de perfecte watertemperatuur
  • Het toilet en wasbak verstelbaar op goede hoogte

Let op een verbouwing altijd aan later, zoals lichamelijke ongemakken en kwalen die bij ouder worden, voor kunnen komen. Houd ook rekening dat een douche, bad of wasbak installeren nauwgezet moet gebeuren en maatwerk is. Kom je er niet zelf helemaal uit, om zelf je badkamer verbouwen goed te laten verlopen? Vraag dan hulp aan familie/vrienden of haal er een vakman bij.