Zaken die het sanitair van een huis kunnen verwoesten

Zaken die het sanitair van een huis kunnen verwoesten

Hoe voorkom je dat het sanitair van je huis kapot gaat of grote reparaties nodig heeft? Bepaalde acties kunnen de grootste bedreiging vormen voor ons sanitair in huis. Als je de verkeerde dingen door de wc spoelt of een slechte doe-het-zelfklus doet, riskeer je later een dure reparatie of een noodgeval in de vorm van een telefoontje naar de loodgieter. Lees dit artikel voor advies over het vermijden van veel voorkomende fouten en manieren om schade aan het sanitair systeem in huis te voorkomen.

Doorspoelen van ‘doorspoelbare doekjes’

Vraag een willekeurige loodgieter wat hij vindt van ‘doorspoelbare doekjes’ en hij zal je vertellen dat deze wegwerpdoekjes de nachtmerrie van elke loodgieter zijn. Spoel ze niet door het toilet! Waarom? Omdat ze waarschijnlijk een gedeeltelijke verstopping in de afvoer veroorzaken en naarmate er meer in het riool terechtkomen, kunnen ze na verloop van tijd verdichten en een volledige afvoer verstopping veroorzaken. Wanneer dit gebeurt, raakt het afvoersysteem van het huis volledig verstopt. Een algemene vuistregel? Als het geen wc-papier is, spoel het dan niet door.

Zaken die het sanitair kunnen verwoesten

Vet in de afvoer gieten

Na het koken een hete pan met vet in het toilet gooien, is het ergste wat je met je afvoerpijpen kunt doen. Naarmate het vet stolt in het koelere kraanwater, zal het aan de wanden van de afvoerpijpen blijven kleven en zal zich een dikke, smurrie achtige verstopping beginnen op te bouwen. Wanneer dit gebeurt, moet een afvoerleiding worden “hydro-jetted” om de verstopping te verwijderen, waarbij een loodgieter water onder hoge druk door de leidingen blaast. Giet in plaats daarvan het bakvet en de olie in een bak en gooi het weg volgens de aanbevelingen van de plaatselijke afvalophaaldienst.

De verkeerde ontstopper kiezen

Wanneer je een verstopte afvoer probeert te openen, is de eerste en snelste oplossing voor de meeste mensen het gebruik van een vloeibare ontstopper die de verstopping oplost. Wanneer er een totale verstopping is, hebben mensen de neiging om te kiezen voor de krachtigste vloeibare ontstopper die ze kunnen vinden. In sommige situaties kan dit echter schade veroorzaken. Agressieve ontstoppers mogen niet in contact komen met armaturen omdat ze het porselein of roestvrij staal kunnen verwijderen. Een betere oplossing is om de afvoer te kronkelen of een loodgieter te bellen.

Desalniettemin kunnen ontstopper in bepaalde gevallen werken als ze correct worden gebruikt. Maar gebruik de juiste voor het type afvoer dat je probeert schoon te maken. Gebruik bij keuken verstoppingen een ontstopper die het vet verwijdert dat in de afvoer terechtkomt. Gebruik voor badkamers iets dat is gemaakt voor het weghalen van zeepresten en haar dat vaak in dat type afvoer wordt aangetroffen. Houd er ook rekening mee dat de meeste chemische reinigers op zijn minst enige stroom nodig hebben, zodat de zure oplossing de verstopping kan bereiken. In sommige gevallen is het nodig om het blok mechanisch te verwijderen met een plunjer of een boor (slang), zodat de chemicaliën effectief door de rioolleiding kunnen stromen en zich aan de verstopping kunnen hechten.

Volg altijd de veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van chemicaliën voor het reinigen van afvoeren, bijtende reinigingsmiddelen kunnen gevaarlijk zijn. Lees alle aanwijzingen op het etiket zorgvuldig door voordat je een product gebruikt, zorg voor de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en vermijd contact met de huid, ogen of kleding.

dingen die het sanitair van een huis kunnen verwoesten

Onjuist gebruik (of niet gebruiken) van afdichtingstape

Als je een douchekop wilt vervangen of metalen buizen met schroefdraad wilt aansluiten, gebruik dan afdichtingstape en wikkel deze op de juiste manier om de verbinding af te dichten en de verbinding indien nodig in de toekomst gemakkelijker te demonteren.

Zodra je het juiste afdichtmiddel voor de toepassing hebt gekozen, wikkel je de tape 3-5 omwentelingen in een beweging met de klok mee, waarbij je de tape net boven de laatste mannelijke schroefdraad van de buis of fitting houdt. Door de buis in dezelfde richting te wikkelen als waarin je hem in de fitting zou schroeven, voorkom je dat de tape tijdens de montage losraakt.

Wikkel de afdichttape met de klok mee rond de schroefdraad met 3 tot 5 omwentelingen. Als je het in de verkeerde richting wikkelt, zal de afdichttape uitrafelen wanneer je de douchekop of pijpfitting vastschroeft. Wanneer dit gebeurt, kan de verbinding gaan lekken, wat na verloop van tijd tot dure waterschade kan leiden.

De locatie van water afsluitkleppen niet kennen

In een noodsituatie, zoals een onverwachte leidingbreuk, is het belangrijk om te weten hoe je je water kunt afsluiten. Deze informatie heb je ook nodig als je hardware in de keuken of badkamer verwisselt. Voor informatie over waar u de afsluiters van uw huis kunt vinden, zie Hoe u het water naar uw huis of een enkele armatuur kunt afsluiten.

Je vindt de hoofdwateraansluiting dicht bij de plaats waar de hoofd watertoevoerleiding het huis binnenkomt. Elke gootsteen of elk toilet heeft meestal afsluiters op de toevoerbuizen die het bedienen, meestal bevinden ze zich hier direct onder.