werken schuine daken

Werken op Schuine Daken: Belangrijke Aspecten van Dakveiligheid

Als je vaak werkt op hoogte, dan is het belangrijk om je altijd bewust te zijn van de risico’s die samenhangen met het werken op schuine daken. Hoewel het werken op schuine daken een noodzakelijk karwei kan zijn, is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat er ongelukken of blessures plaatsvinden. Hieronder worden enkele van de meest essentiële aspecten van dakveiligheid behandeld.

Gevaren van werken op hoogte

Voordat verder ingegaan wordt op welke manieren de dakveiligheid kunnen verbeteren, is het belangrijk om te kijken naar de gevaren. Het werken op hoogte verwijst naar het uitvoeren van een taak op een plaats die hoger is dan de omliggende vloer, platformen of oppervlakken. Het is een risicovolle omgeving waar het erg belangrijk is om veiligheidsprocedures te volgen. Het werken op hoogte brengt verschillende risico’s met zich mee. Dit zijn enkele van de meest voorkomende gevaren:

Gevaren voor de veiligheid

  •  Het risico op een val, waarbij het mogelijk is om fysiek letsel, verminking of zelfs de dood te veroorzaken.
  •  Het risico van het verkeerd gebruik van apparatuur, waardoor een persoon gewond kan raken als gevolg van een ongeval of een storing.
  •  Het risico op het oplopen van medische aandoeningen die veroorzaakt worden door blootstelling aan extreme weersomstandigheden.

Kortom werken op hoogte brengt veel gevaren met zich mee, het is dus belangrijk om altijd op te blijven letten en goed voor jezelf te zorgen als je op hoogte werkt. Zo krijg je het beste resultaat en voorkom je problemen in het project of bij jezelf. 

Veiligheid voor Dakwerkers

Dakwerkers hebben een gevaarlijk beroep; de risico’s liggen letterlijk onder en boven hen. Het is daarom van groot belang dat dakwerkers goede persoonlijke bescherming dragen, zodat ze gevrijwaard blijven van ernstige verwondingen. Hier zijn een aantal tips voor het dragen van de juiste persoonlijke bescherming voor dakwerkers:

  • Handschoenen

Handschoenen bieden een eerste lijn van verdediging tegen verwondingen. Dakwerkers moeten daarom stevige werkhandschoenen dragen die bestand zijn tegen scherpe materialen zoals golfplaten, metaal of hout.

  • Veiligheidsharnassen

Wanneer er op enorme hoogtes wordt gewerkt zijn veiligheidsharnassen van enorm belang, ze helpen tegen gevaar op vallen van grote hoogtes en kunnen letsel beschermen en zelf dodelijke ongevallen voorkomen. 

  • Oogbescherming

Stof, splinters en schuurdeeltjes in het oog krijgen kan ernstige verwondingen veroorzaken. Dakwerkers moeten daarom goede veiligheidsbrillen dragen om hun ogen te beschermen.

  • Schoenen

Goede schoenen zijn ook van essentieel belang voor dakwerkers. Schoenen met stevige rubberen zolen zorgen voor een stabiele basis, zodat dakwerkers niet uitglijden, struikelen of vallen. Ook moet de schoen stevig genoeg zijn om te beschermen tegen schroeven, spijkers en andere scherpe voorwerpen.

  • Kleding

Dakwerkers moeten goede werkkleding dragen die kan beschermen tegen scherpe, ruwe of brandende materialen. Goede, dikke overalls en lange broekspijpen maken deel uit van de juiste kledingkast.