bouwvoorbereider

Werken als werkvoorbereider? Dit is wat je doet!

Een optimaal bouwproces en een soepel lopend project: dat is jouw taak als werkvoorbereider! Over deze onmisbare rol binnen de bouw hoor je normaliter maar weinig, maar bouwprojecten in ons land kunnen zeker niet zonder ze. Wat doet een werkvoorbereider precies, en welke vaardigheden heb je er eigenlijk voor nodig?

Wat doet een werkvoorbereider in de bouw?

Een werkvoorbereider vormt de onmisbare schakel tussen collega’s op kantoor en collega’s op de bouwplaats. Maar denk ook aan externe partijen die betrokken zijn bij een bouwproject: opdrachtgevers, leveranciers en (onder)aannemers hebben allemaal baat bij goede communicatie, en als werkvoorbereider is het aan jou om ervoor te zorgen dat iedereen voorzien is van de benodigde informatie.

Als werkvoorbereider heb je een zeer afwisselende baan. Want naast het overzien van de communicatie, zorg je ook voor het bestellen van de juiste materialen. Je zorgt dat ze op tijd besteld zijn, zodat ze ook op tijd binnen zijn en gebruikt kunnen worden. Je controleert of je de juiste materialen tot je beschikking hebt en of alles op tijd geleverd is. Technische kennis is dus een onmisbaar onderdeel van het vak!

Als werkvoorbereider ben jij de spin in het web

Als werkvoorbereider weet jij dus precies wat er speelt rondom een bouwproject. Jij bepaalt wat er gebeurt, wanneer het gebeurt en waar het gebeurt, en je controleert na afloop ook of het daadwerkelijk gedaan is zoals je het voor ogen had. Je moet dus echt on top of your game zijn als het aankomt op adequate communicatie, proactiviteit en technische kennis, want er gebeurt heel wat op een bouwplaats. 

Zo ziet jouw dag als werkvoorbereider er uit

Je begint je dag als werkvoorbereider op kantoor, waar je mailbox ongetwijfeld gevuld is met emails met vragen afkomstig van verschillende interne en externe partijen. Je zorgt ervoor dat iedereen voorzien is van een antwoord en dat er, waar nodig, de juiste actiepunten uit worden gezet. Daarna zie je een interessante mail die eruit springt: de technische tekeningen van je nieuwe project zijn binnen! Je beoordeelt deze en bewerkt ze waar nodig. Je bekijkt welke materialen er nodig zijn, besluit welke partijen je gaat benaderen voor een offerte en je rekent tot slot uit wat de kosten van het nieuwe bouwproject gaan zijn.

Een werkvoorbereider mag natuurlijk ook op de bouwplaats lopen!

Voordat je het kantoor in de middag verlaat, vraag je als werkvoorbereider nog een benodigde vergunning aan voor een ander belangrijk bouwproject en stuur je nog een aantal werkinstructies door. Daarna pak je je jas en autosleutels en ga je op weg naar de locatie van een van je huidige projecten. Daar controleer je de voortgang: loopt alles volgens schema? Zijn er extra materialen nodig? En hoe zit het met het budget? Valt alles daar nog binnen? Je aanschouwt hoe de gebouwen van de technische tekening die je maanden daarvoor hebt ontvangen nu worden gerealiseerd. En je droomt alvast van het volgende project waar je eerder vandaag de input van de architect van mocht ontvangen: een mooi hoogtepunt om je dag mee af te sluiten!