tuintegels

Welke tuintegels moet ik kiezen?

De kogel is door de kerk; er moeten nieuwe tuintegels komen voor de voortuin, achtertuin of het terras. Omdat het aanbod aan tuintegels ontzettend groot is, is het handig om voor de tijd te bepalen naar welke tegels je wil gaan kijken. Daarbij zijn een aantal factoren erg belangrijk, zoals de prijs en de kwaliteit. In deze blog lees je precies hoe je de juiste tuintegel kiest.

Het verschil in prijs

Het aanschaffen van nieuwe bestrating is niet goedkoop, dus het bepalen van een budget is een belangrijke eerste stap. Het budget dat je vaststelt, heeft namelijk invloed op de selectie tuintegels waaruit je kunt kiezen. Wanneer je weet hoe groot het te bestraten oppervlak is én je een bedrag in je hoofd hebt dat je maximaal uit wil geven, kun je het budget per m² uitrekenen. Let op: naast tegels moet je ook rekening houden met opsluitbanden, zand en andere benodigdheden.

Waarom dit budget belangrijk is? Omdat er wel degelijk veel verschil zit in de prijs van tuintegels. Een tegel van beton is vaak een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een keramische tegel. Ligt je budget rond de €20,- á €30,- per m²? Dan kun je beter voor een tuintegel van beton kiezen. Gaat je budget richting de €50,- per m², of zelfs nog meer? Dan kan het interessant zijn om tuintegels van keramiek te kiezen.

Het verschil in kwaliteit

De volgende vraag lijkt logisch. ‘Waarom is keramiek zoveel duurder dan beton?’ Omdat de kwaliteit van keramische tegels simpelweg iets beter is dan die van betontegels. Dit zie je terug in een paar eigenschappen. 

Allereerst zijn keramische tuintegels krasbestendig, wat betekent dat er geen krasvorming ontstaat bij het schuiven van tafels, stoelen of andere voorwerpen. Daarnaast blijft keramiek veel langer mooi van kleur en is het een stuk minder gevoelig voor groene of witte aanslag.

Het verschil in onderhoud

Als laatste kan het verschil in onderhoud de doorslag geven voor het kiezen van jouw nieuwe tuintegels. Keramische tuintegels vergen veel minder energie, omdat er bijna geen vlekken ontstaan op deze tegels. 

Ook witte aanslag komt heel zelden voor op keramiek, terwijl dit op tegels van beton wel vaak voorkomt. Een belangrijke kanttekening is dat kalkuitbloei, zoals we deze witte aanslag noemen, vanzelf weer verdwijnt en dus geen ‘onderhoud’ vergt. Toch is het een gegeven dat het schoonmaken van beton meer tijd kost dan keramiek. 

Hulp nodig bij het kiezen?

Wat is nou de conclusie van dit verhaal? De conclusie is dat de ‘beste’ of ‘perfecte’ tuintegel niet bestaat. Hoewel een tuintegel van keramiek veel voordelen met zich meebrengt, hangt daar doorgaans ook een flink prijskaartje aan. Daarnaast zijn tuintegels van beton tegenwoordig in heel mooie kleuren verkrijgbaar, die soms niet onderdoen voor keramiek.

Nog geen keuze kunnen maken, of heb je een andere vraag over tuintegels? Dan raden wij aan om een specialist in te schakelen. Dit kan een tuinman of hovenier zijn, maar ook de productspecialisten van Sleiderink Bouwmaterialen kunnen een goede hulp zijn. Zij zijn gespecialiseerd in sierbestrating en weten dus precies welke tegel geschikt is voor jouw terras of tuin.