Welke soorten schuurmachines zijn er?

Soorten schuurmachines

Als je een doe het zelf klusser bent, dan zal het schuren van oppervlakken ongetwijfeld een onderdeel van je werkzaamheden zijn. Je kan het met een stukje schuurpapier doen, maar is niet te doen bij grote oppervlakken. Een schuurmachine biedt dan uitkomst en is vaak een basisonderdeel van het gereedschap van een klusser. Er zijn diverse soorten handschuurmachines en type handschuurmachines. Het hangt een beetje af, wat je wilt schuren, om een keuze uit de soorten schuurmachines te maken.

Vlakschuurmachine
Een vlakschuurmachine heeft een vlakke, rechthoekige zool met een laag rubber of kunststof. Hierop wordt een stuk schuurpapier geklemd. Hierop zit de motor, die zorgt voor een trilling en daardoor de schuurzool aan het trillen zet. De vlakschuurmachine is geschikt voor grote of kleine oppervlakken, maar is niet geschikt om in hoeken en kieren te schuren.

Deltaschuurmachine
In tegenstelling tot de vlakschuurmachine kan de deltaschuurmachine wel in hoeken en kieren schuren. De deltaschuurmachine is gebaseerd op hetzelfde principe, alleen met een schuurzool die in een punt loopt, waardoor het kleine oppervlakken kan bereiken.

Bandschuurmachine
In de keuze voor soorten handschuurmachines, kan je voor het zwaardere werk kiezen voor de bandschuurmachine. De bandschuurmachine bestaat uit twee rollen, waar een schuurband omheen zit. Deze band beweegt zich voort als een rupsband, waardoor de band ronddraait en die je dan op het te schuren oppervlakte zet. Geschikt voor grote oppervlakken en het zware schuurwerk.

Excentrische schuurmachine
De type handschuurmachines voor het snelle werk en fijne afwerking kies je de excentrische schuurmachine. Deze heeft een ronde zool, waarop schuurpapier geklemd is. Je kan ook kiezen om er een polijstschijf op te monteren, zodat je kan polijsten. Deze schuurmachine is snel en is ideaal om glad en fijn te schuren. Niet geschikt voor hoeken.

Schotelschuurmachine
Van alle soorten schuurmachines, is de schotelschuurmachine een uitzondering. Deze plaats je op tafel. De schuurschijf is verticaal geplaatst. Je plaats het te schuren onderdeel dan tegen deze schuurschijf aan. Geschikt als je kleinere onderdelen wilt schuren.

Multi-schuurmachine
De multi-schuurmachine is geschikt voor allerlei doeleinden. Het is een vlak-, delta- en excentrische schuurmachine in één. Het is wel een wat lichtere schuurmachine en geschikt voor het kleine huis-, tuin- en keukenwerk.

Er is dus een grote verscheidenheid in soorten schuurmachines. Afhankelijk van wat je gaat schuren, moet je een keuze maken.