Welke soorten kozijnen zijn er?

Kozijnen kiezen; welke soorten kozijnen zijn er?

Indien de kozijnen van de ramen en deuren van je huis aan vervanging toe zijn, dan is de eerste vraag die bij je op kan komen: welke soorten kozijnen zijn er? Kozijnen zijn er namelijk in een aantal verschillende soorten materialen. Wat past het best bij de uitstraling van je huis? En naast dat het er mooi uit moet zien, moet het ook nog veilig en functioneel zijn. Over het algemeen wordt er gekozen voor kunststof kozijnen,kozijnen van hout of aluminium kozijnen. Maar ieder materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Hierbij een klein overzichtje.

Houten kozijnen

Houten kozijnen geven vaak een wat oudere uitstraling aan je huis, omdat dit materiaal al heel lang gebruikt wordt voor het maken van kozijnen.Er is onderscheidt tussen hardhouten kozijnen en houten kozijnen van naaldhout. Een houten kozijn heeft meer onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een kunststof kozijn, maar geeft doordat het een natuurlijk product is, wel veel karakter aan het huis. Houten kozijnen moeten regelmatig geschilderd worden en gecontroleerd op houtrot, wat wel weer eenvoudig te repareren is overigens.Hardhouten kozijnen zijn echter veel onderhoudsvriendelijker en gaan vele jaren langer mee.

Kunststof kozijnen

Kozijnen van kunststof worden veel bij nieuwbouw gebruikt. In kunststof kozijnen zijn verschillende uitvoeringen te vinden.De buitenkant van het kozijn kan bijvoorbeeld in een andere kleur vervaardigd worden dan de binnenkant. Er zijn ook verschillende structuren in het kunststof aan te brengen,waardoor je de illusie kan creëren dat het een houten kozijn is.
Kunststof kozijnen zijn gemakkelijk in onderhoud, maar hebben een nadeel dat ze kunnen gaan verkleuren met de tijd.

Aluminium kozijnen

Deze optie wordt over het algemeen wat minder vaak gebruikt, al is de prijs van aluminium kozijnen niet veel duurder en hebben ze een paar grote voordelen.Aluminium kozijnen trekken namelijk weinig tot geen stof en vuil aan, zijn vochtbestendig en roesten of rotten daardoor niet.Ook regelmatig overschilderen is niet nodig omdat aluminium kleurvast is.

Stalen kozijnen

En dan zijn er nog de stalen kozijnen.Dit materiaal is ijzersterk en kan grote ramen dragen. Doordat het er heel industrieel en robuust uitziet,kom je dit soort kozijnen vaak tegen in bedrijfspanden of boerderijen. Een speciale coating over het staal heen, maakt de kozijnen waterbestendig en geeft bescherming tegen roesten.

Laat je in ieder geval goed informeren voordat je overgaat tot aanschaffen van je nieuwe kozijnen!