Welke soorten funderingen zijn er?

Verschillende soorten funderingen

Er zijn verschillende soorten funderingen om een gebouw vast te zetten aan de grond. Het bied versteviging wanneer er krachten op het gebouw werken zoals een sterke wind of een zware aardbeving. Funderingen zijn nodig omdat de ondergrond vaak niet aan de juiste eisen voldoet. Wanneer de grond onder een gebouw namelijk verzakt of wegspoelt stort het gebouw ook in. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een fundering blijft het gebouw wel staan.

Welke soorten funderingen zijn er?

De eerste fundering is een rechtstreekse fundering. Dit is een funderingsmogelijkheid die meestal wordt toegepast. Bij deze manier van funderen wordt er gebruik gemaakt van stortbeton. Daarnaast heb je ook strokenfundering. Hierbij wordt gewapend beton gebruikt. Gewapend beton is duurder dan stortbeton, maar staat erom bekend dat het sterker is.

Een derde mogelijkheid is een fundering op palen. Deze manier van funderen wordt toegepast als de dragende grond dieper ligt dan normaal. Er worden dan funderingspalen in de grond gezet en vastgemaakt. Deze funderingspalen worden geplaatst op de belangrijkste plaatsen van het gebouw. Het materiaal waarvan de palen zijn gemaakt kan verschillen. Zo is het mogelijk om met houten palen of met stalen palen te werken. Het funderen op palen is wel duur.

Een andere mogelijkheid is een algemene funderingsplaat, ook wel bekend als een zwevende vloerplaat. Het is, net als bij fundering op palen, een mogelijkheid als de dragende grond erg diep zit. Bij een funderingsplaat wordt er gewapend beton over het oppervlakte gegoten. Hierop wordt dan het gebouw gebouwd.

Er zijn dus verschillende soorten funderingen mogelijk. Soms komt het voor dat een bepaald soort fundering niet mogelijk is. Dit kan verschillende redenen hebben. Deze redenen kunnen liggen bij de soort grond waarop wordt gebouwd of de diepte van de grond. Welke soorten funderingen zijn er voor welke bouwprojecten? Waarmee moet je rekening houden?

Daarnaast is er nog een andere funderingsmanier. Dit is funderen op pijlers. Hierbij worden pijlers van gewapend beton geplaatst onder de puntlasten van een gebouw.

Op welke manier moet je funderingen toepassen?

Een belangrijk aspect waarmee rekening mee gehouden moet worden is het gewicht van het gebouw/complex wat op de fundering komt te staan. Bij een licht gebouw werkt er natuurlijk minder kracht op de fundering dan bij een zwaar gebouw. Daarnaast is het ook van belang om eerst duidelijk te hebben met welke soort grond je te maken hebt.