Weetjes over duurzame energie

Wanneer het gaat over duurzame energie zijn er vele manieren waarop je op een betere manier energie kunt verkrijgen en apparaten gebruikt die minder energie verbruiken. Hier vind je enkele voorbeelden wat je ook zelf kunt toepassen thuis.

Energieopwekking

Om energie te verkrijgen kan je al flink wat jaren investeren in zonnepanelen: je wekt zelf energie op en levert terug aan de energieleverancier. Het is een flinke investering die zich na enkele jaren al terug kan verdienen.

Warmtepomp

De warmtepomp is ook een vorm van duurzame energie waarbij je huis gasloos wordt verwarmd. Voor deze verwarming heb je wel weer een hoger stroomverbruik, maar dit kan je goed opvangen door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren voor extra duurzaamheid.

Verlichting

Naast duurzame bronnen is het ook aan te bevelen om duurzame lampen in huis te nemen om zo flink wat energie te besparen. LED lampen zijn al jaren op de markt en hebben een zeer goede efficiëntie van 85-90%. Hierdoor verbruikt een normale LED lamp gemiddeld 5 watt, terwijl dit vroeger 50 watt was bij een halogeen lamp. En de lichtopbrengst is net zo goed te noemen.

Slimme thermostaat

Om energie te besparen kan je een slimme thermostaat kopen waarmee je een compleet inzicht hebt in je verbruik en waarbij je gemakkelijk de temperatuur in huis kunt regelen via een app. Dit kan zelfs op afstand. En veel van deze slimme apparaten leren van jouw aanpassingen en kunnen detecteren wanneer je thuis bent waardoor deze automatisch het huis kunnen verwarmen. En je kunt zelfs per kamer de temperatuur regelen dankzij slimme thermostaatknoppen. Zo word je van alle gemakken voorzien en het bespaart ook nog eens op energie.

Isolatie

Een van de belangrijkste zaken bij het verminderen van het stroomverbruik is een goede isolatie in huis. Wanneer de isolatie in orde is, hoeft er uiteraard veel minder gestookt te worden. Bekijk de mogelijkheden hoe je je huis optimaal kunt isoleren bij je muren, ramen en plafond.

Subsidies

Voor velen kan de hoge aanschafprijs een afhaker zijn op het gebied van duurzame energie. Je kunt echter bij diverse investeringen op zonnepanelen en warmtepompen een subsidie ontvangen. Dit kan toch al snel tientallen procenten schelen.