stroomstoring

Wat te doen bij een stroomstoring?

Als de stroom er ineens af is, komt dat nooit goed uit. Meestal gebeurt zoiets tijdens het draaien van een wasje, een cake die net in de oven zit of je bent net op netflix een serie kijken. Maar weet je dan eigenlijk wel wat je moet doen of misschien wel bellen omdat het een stroomstoring is?

Stappenplan dat je kunt volgen als de stroom uitgevallen is

Wanneer de stroom uitgevallen is, dan is het altijd goed om een aantal stappen na te lopen om te weten of jij ook bepaalde stappen moet nemen zoals het inschakelen van een elektricien in Katwijk. De volgende stappen kan je dan nalopen:

De oorzaak opzoeken van de storing

Er zijn verschillende oorzaken van een stroomstoring. Dit kan natuurlijk ook om een landelijke of regionale storing gaan. Daarom is het altijd goed om even te controleren in je omgeving. Wanneer lantaarnpalen in de straat het niet doen en er bij je buren ook geen licht brandt dan is er een stroomstoring die landelijk of regionaal is misschien. Vaak kan je daar weinig anders mee doen dan afwachten tot de storing voorbij is, het storingsnummer bellen of een elektricien in Katwijk bellen. Wanneer er een landelijke of regionale storing is dan heeft dat vaak te maken met graafwerkzaamheden waarbij ze kabels kapot getrokken hebben. 

Wanneer je er zeker van bent dat het niet een landelijke of regionale storing is dan kan het ook zijn dat het in je meterkast zit. Ga dan altijd even kijken in je meterkast. De meeste storingen die er in een meterkast voorkomen zijn kortsluiting en overbelasting. 

De meterkast controleren op storing

Wanneer de stroomstoring bij jou thuis is dan is het goed om even een aantal dingen te checken. Het beste is dat je wel een beetje basis kennis hebt van de groepenkast, meterkast en de aardlekschakelaar. Bel anders een elektricien in Katwijk. Wanneer je gaat checken in de meterkast neem dan de volgende punten door:

  • Schakel eerst alle groepen uit die in de meterkast zitten
  • De aardlekschakelaar mag als eerste weer aangezet worden. Als dit niet lukt kan het zijn dat deze defect is
  • Wanneer de aardlekschakelaar omhoog blijft ga dan alle stekkers uit alle stopcontacten halen
  • Dan ga je de groepen om de beurt weer inschakelen. Blijft de aardlekschakelaar ingeschakeld dan is de oorzaak in elk geval niet in de installatie te zoeken
  • Ga per groep de stekkers weer in de stopcontacten stoppen tot de aardlekschakelaar uit springt
  • Wanneer de aardlekschakelaar bij een apparaat uitvalt dan weet je dat het probleem dat apparaat is

Een elektricien inschakelen

Stroomstoring is vaak zelf op te lossen maar zorg altijd voor je eigen veiligheid en ga niet klungelen. Wanneer er een aardlekschakelaar kapot is, een kabel los geraakt is of een lasverbinding is doorgebrand dan is er een elektricien nodig. 

Tips bij stroomuitval

Wanneer er een stroomuitval is kan je zorgen voor een zaklamp, radio, extra batterijen, kaarsen, lucifers en dekens. De belangrijkste benodigdheden bij een stroomuitval.