Wat kost een aanbouw aan je huis?

Een aanbouw aan jouw huis

Als starter begin je vaak onderaan in de huizenmarkt, waardoor je vaak in een relatief klein huis begint. Uiteraard hangt dit sterk af van de regio waar je een huis koopt. Naar verloop van tijd, door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, kan er in je huidige woning ruimtegebrek ontstaan. Dit is op verschillende manieren op te lossen. Het meest voor de hand liggend is om te verhuizen naar een grotere woning. Heb je daar het geld niet voor of zijn er geen geschikte woningen te koop, dan kun je overwegen om een aanbouw aan je huis te plaatsen. Maar wat kost een aanbouw? Dit artikel zal antwoord geven op de vraag: wat kost een aanbouw aan je huis en wat kost een aanbouw per m2 zodat je voor verschillende situaties zelf de prijs kunt inschatten.

Op de vraag wat kost een aanbouw is geen kant en klaar antwoord te geven. Dit hangt namelijk van veel verschillende factoren af. Allereerst speelt de breedte en diepte een grote rol. Wat kost een aanbouw per m2? Het antwoord hierop kun je berekenen met de volgende rekensom. Een halve meter in breedte kost circa 1.000 euro, een halve meter in diepte kost circa 1.250 euro. Kies je voor een aanbouw over de volle breedte van de woning dan kost dit in verhouding minder (praktische) ruimte in je tuin in vergelijking met een diepere maar minder brede aanbouw.

Een andere bepaalde factor voor de kosten van een aanbouw is de keuze voor prefab of maatwerk. Doordat bij een prefab aanbouw gebruik wordt gemaakt van standaardmaten en -materialen ben je met deze oplossing goedkoper uit. Soms is het echter niet mogelijk en moet je toch kiezen voor een aanbouw speciaal aangepast aan jouw woning.

Nog een bepalende kostenpost is de keuze voor het aantal en type ramen en deuren. Kies je voor veel ramen, dubbel glas en/of HR++ ramen? Dan verhoogt dit de prijs van je aanbouw aanzienlijk. Daarnaast maakt het ook uit of er wel of geen heipalen gebruikt worden. In voorkomende gevallen kan er namelijk ook gebruik worden gemaakt van goedkopere alternatieven omdat het gewicht van de aanbouw lager. Dit komt met name doordat de aanbouw vaak slechts één verdieping qua hoogte betreft.

Wat kost een aanbouw aan je huis in zijn totaliteit? Zoals hierboven al uitgelegd is dit van veel factoren afhankelijk. Om toch een prijs af te geven moet je rekening houden met een totale prijs voor een aanbouw in de bandbreedte van € 15.000 tot € 25.000.