Wat is het FSC Keurmerk?

Het FSC-keurmerk is een keurmerk dat wordt gebruikt om te waarborgen dat het hout dat gebruikt wordt voor producten, afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Het keurmerk, dat staat voor Forest Stewardship Council, is opgericht in 1993, met als doel het terugdringen van de schade aan de wereldwijde bossen.

Het keurmerk verzekert kopers ervan dat de producten die ze kopen, afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Op deze manier kan het gebruik van hout en andere bosbouwproducten worden aangemoedigd zonder dat er schade wordt toegebracht aan de leefomgeving of de ecologische evenwicht.

Hoe werkt het FSC Keurmerk?

Het FSC-keurmerk heeft een aantal principes geformuleerd die de verantwoordelijke bosbouw bevorderen. Deze principes omvatten onder meer het behoud van biologische diversiteit, het vermijden van schadelijke chemische stoffen, het verminderen van vervuiling, het verzekeren van het verantwoordelijke beheer van de bossen, en het respecteren van de rechten van de lokale bevolking.

Producten met het FSC-keurmerk zijn getraceerd tot de bron en zijn afkomstig uit een bos waarvan wordt vastgesteld dat het duurzaam beheerd wordt en dat er geen schade wordt toegebracht aan de biodiversiteit.

Voordelen van het FSC keurmerk

FSC-gecertificeerd hout biedt vele voordelen voor het milieu, zoals het verminderen van de ontbossing en het behoud van het bos als een leefomgeving voor dieren. Het is ook een duurzame grondstof, omdat het een biologisch circulair product is. Het is veel duurzamer dan materialen zoals beton, plastic en metaal, die van primaire grondstoffen worden gemaakt. FSC-certificering is ook een effectief middel om de ontbossing te bestrijden. Een FSC-bos mag niet worden omgezet in een sojaboon- of palmpitolie plantage, en het mag ook geen landbouwgrond of mijngebied worden. Als gevolg hiervan leiden meer duurzame bosbeheer praktijken tot meer FSC-gecertificeerde bossen over de hele wereld. 

Hiervoor wordt FSC hout gebruikt

Keurmerk hout wordt gebruikt voor tal van producten, waaronder bouwmaterialen, meubels, papier en karton. Het FSC-keurmerk is vooral belangrijk voor bedrijven die werken met hout, aangezien het keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Ook bedrijven die klanten verzekeren dat hun producten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen, hebben baat bij het FSC-keurmerk. Het FSC-keurmerk wordt ook gebruikt om consumenten te laten zien dat het product afkomstig is uit een verantwoord beheerd bos, waardoor zij ervan verzekerd zijn dat het duurzaam is geproduceerd.