Wat is een SIP-constructie

Wat is een SIP-constructie en is dit energiezuinig?

Een structural insulated panel (SIP) of structural insulating panel is een sandwichpaneel dat wordt gebruikt in de bouwsector. Een SIP is een sandwichpaneel bestaande uit een isolerende laag met een stijve kern ingeklemd tussen twee lagen van een structureel plaatmateriaal, gebruikt als een bouwmateriaal.

SIP-constructie wordt als energiezuinig beschouwd omdat het tot 50% minder energie verbruikt tijdens het bouwproces. Bovendien zijn structureel geïsoleerde paneelwoningen minder energie kwijt aan klimaatbeheersing omdat de panelen luchtdicht en solide zijn. Hierdoor bespaar je meer geld op de energierekening.

Voordelen van SIP-panelen

Het gebruik van structureel geïsoleerde panelen in de bouw heeft voordelen. Enkele energiegerelateerde voordelen van SIP’s zijn onder meer:

Lagere kosten voor verwarming of koeling

Als huiseigenaar is het je waarschijnlijk opgevallen dat de hoogste energierekeningen de rekeningen voor klimaatbeheersing zijn. Om te begrijpen hoe SIP-panelen hierbij helpen, moet je eerst weten hoe energie verloren gaat bij het verwarmen van een huis. Een huis verliest warmte op twee manieren:

Convectie door luchtlekkage: wanneer lucht door kleine gaatjes in huis stroomt, neemt het wat warmte mee. Daarom moeten goed geïsoleerde woningen zo luchtdicht mogelijk zijn, en structureel geïsoleerde panelen doen dit uitzonderlijk goed. Ze zijn zelfs 15 keer luchtdichter dan traditionele bouwsystemen.

hoe energiezuinig is een SIP-constructie

Geleiding door de muren: warmte kan zich door geleidende materialen verplaatsen en kan via de muren verloren gaan als ze niet voldoende geïsoleerd zijn. Traditionele isolatiemethoden richten zich vooral op het aanbrengen van isolatielagen op de muren. SIP panelen lossen dit probleem op omdat er geen holle wanden zijn om te vullen met isolatie, de panelen zijn van massief schuim.

Structurele geïsoleerde paneelconstructiesystemen

Door warmteverlies via zowel geleiding als convectie aan te pakken, bieden structurele geïsoleerde paneelconstructiesystemen een zeer efficiënte methode om huizen te isoleren om warmteverlies te voorkomen. Als er minder warmte verloren gaat in een gebouw, kost het natuurlijk veel minder energie om de temperatuur in huis op peil te houden, waardoor je het hele jaar door veel comfortabeler leeft.

Hetzelfde geldt voor het koelen van een huis: je wilt niet dat de luchtstroom warmte van buiten via convectie binnenbrengt, en je wilt ook niet dat de warmte door de muren wordt opgenomen. Een goed geïsoleerde woning is een energiezuinige woning. SIP-constructie is de beste isolatiemethode die vandaag beschikbaar is, dus het is de beste keuze voor een duurzaam huis.

Minder energie verbruik tijdens de bouw

Je hebt misschien wel eens gehoord van modulaire huizen die binnen weken in plaats van maanden zijn gebouwd. Deze snelheid is te danken aan het gebruik van structureel geïsoleerde panelen. De arbeidskrachten die ter plaatse nodig zijn om SIP-huizen en andere gebouwen te bouwen, zijn aanzienlijk lager dan bij alternatieven. Hierdoor hoeven bouwploegen niet alleen minder tijd op de bouwplaats door te brengen, maar het betekent ook dat ze de hele bouwplaats minder dagen van stroom voorzien. Minder dagen op locatie betekent minder energie die wordt besteed aan het voeden van de locatie en lagere personeels- en installatiekosten.

is een SIP-constructie energiezuinig

Een bijkomend voordeel is dat er niet hoeft te worden gewacht op de uithardingstijd ter plaatse, wat een aanzienlijk voordeel is. Met het extra voordeel van lagere energiekosten op de lange termijn! Er is echter slechts één nadeel in het bouwproces van deze panelen: slechts enkele bouwploegen hebben de expertise die nodig is om ze te installeren, dus je moet een gecertificeerde SIP-leverancier gebruiken voor installatie.

Lagere transportkosten

Traditionele bouw vereist het vervoeren van zware ladingen materialen naar de bouwplaats. Er is ook vervoer van de bouwploeg gedurende de vele maanden dat ze aan het gebouw werken. Aan de andere kant vereist het installeren van structureel geïsoleerde panelen dat er minder materialen moeten worden vervoerd en dat de bemanning minder dagen op de locatie moet zijn. Omdat ze doorgaans kant-en-klaar in de fabriek worden geleverd, zijn ze bovendien gemakkelijker te vervoeren dan andere, meer traditionele materialen.

Waar worden structurele geïsoleerde panelen gebruikt?

SIP panelen worden gebruikt in vloeren, muren en zelfs dragende muren. Nieuwbouw en modulaire huizen hebben de neiging om meer van deze panelen in de bouw te gebruiken. Ze worden in een fabriek vervaardigd en gemonteerd en kunnen direct ter plaatse worden geïnstalleerd. Meestal worden structureel geïsoleerde panelen gebruikt in nieuwe gebouwen, omdat het een relatief nieuw concept is. Mensen beginnen ze echter te gebruiken om duurzame huizen te creëren voor een energiezuinig leven, en ze worden met de tijd alleen maar populairder.

Wat is een SIP-constructie en is dit energiezuinig

Je kunt zelfs SIP panelen vinden in sommige oudere huizen als ze ingrijpende renovaties hebben ondergaan, waaronder het verlengen van verdiepingen of het ombouwen van kamers. Met deze panelen kunnen huiseigenaren binnen enkele weken grote renovaties uitvoeren.

Het is duidelijk dat de SIP-constructie zeer efficiënt is, zowel qua energie als qua tijd. Deze nieuwe technologie zal in de loop van de tijd alleen maar verbeteren en het is een geweldige manier om de ecologische voetafdruk te verkleinen door de energiekosten van het bouwen van een huis of andere bouwprojecten te verlagen. Bovendien zal de algehele energie-efficiëntie van het huis toenemen nadat de bouw is voltooid!