airconditioning

Wat is een koellastberekening en wat is het belang van een koellastberekening

Doordat de zomers over het algemeen steeds warmer worden, wordt de temperatuur in huis steeds hoger en dat is niet bepaald fijn. Je kunt zonwering laten installeren of bomen in je tuin planten om de warmte buiten te houden, maar soms is dit niet mogelijk of werkt dit niet goed genoeg. Een aircosysteem kan dan een uitkomst zijn. Als je voor een airco systeem kiest, is het een goed idee om een koellastberekening te laten maken om het juiste soort aircosysteem te kunnen kiezen en de benodigde capaciteit van de airco te bepalen.

Wat is een koellastberekening?

Met een koellastberekening wordt het benodigde koelvermogen per ruimte en voor de hele woning berekend. Er wordt dan bepaald hoeveel vermogen er nodig is om een ruimte op een erg warme dag onder een bepaalde temperatuur te houden. Hierbij wordt gekeken naar alle interne en externe factoren die een ruimte opwarmen. Interne factoren zijn onder andere de warmte die afgegeven wordt door mensen, apparaten en verlichting, en de warmte die afgegeven wordt door muren van andere ruimtes waar de temperatuur hoger is. Externe factoren zijn onder andere de warmte van de zon die door de ramen schijnt en de warmte die door het dak, de buitenmuren, de deuren en de ramen naar binnen komt.

Wanneer is een koellastberekening nodig?

Een koellastberekening kun je zelf maken als het gaat om een enkele ruimte of een standaardwoning. Het is echter noodzakelijk om de berekening door een gespecialiseerd bedrijf te laten maken als het erg warm kan worden in je huis, bijvoorbeeld door een ventilatiesysteem dat niet goed afgesteld is of ramen waardoor veel zonlicht naar binnen komt. Een eenvoudige berekening volstaat dan namelijk niet. Ook in het geval van een grotere woning of ingewikkeldere situatie is het noodzakelijk om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Zij beschikken over speciale software die een 3D-model maakt van je huis, waarna alle gegevens wat betreft de warmte factoren ingevoerd worden en er volgens de NEN 5067-norm een berekening gemaakt wordt.

Optimale temperatuur

Een koellastberekening is erg belangrijk als je tijdens de warmste maanden van het jaar de temperatuur in je huis aangenaam wilt houden met een aircosysteem. Je krijgt zo snel en eenvoudig inzicht in jouw specifieke situatie. Op basis van de berekening kun je het airco systeem kiezen dat het beste bij je huis en situatie past en het beste rendement levert. Zo is de temperatuur in huis altijd optimaal, zelfs tijdens hete zomerdagen.