Wat is een cirkelzaag?

In dit artikel krijgt u een beetje meer uitleg op de vraag wat is een cirkelzaag, welke soorten er bestaan en een stukje geschiedenis van de cirkelzaag.

Wat is een cirkelzaag

Een cirkelzaag wordt ook wel een radiaalzaag genoemd en is een schijf, gemaakt van staal of metaal die op machinale wijze wordt aangedreven. Door stroomtoevoer via elektriciteit kan de cirkelzaag snel ronddraaien. Afhankelijk van het type cirkelzaag kan de zaag meer toeren draaien. Er bestaan verschillende soorten cirkelzagen. Eerst zijn er de cirkelzagen die rechtstreeks worden gemonteerd op een snijtafel. Bij bijvoorbeeld het in gelijke stukken zagen van een balk, kan die balk dan makkelijk over de snijtafel worden geschoven tot die helemaal doorgezaagd is.

Daarnaast bestaan er ook mobiele cirkelzagen, ook handcirkelzagen genoemd. De handcirkelzaag is een soort die men in de hand kan houden en waar men, in beperkte mate mee kan rondlopen.

De normale doorsnede van een cirkelzaag is rond de 25 centimeter. Sommige types kunnen enkele centimeter verschillen.

Geschiedenis van de cirkelzaag

De Engelse Samuel Miller was de eerste persoon die een patent had aangevraagd op het concept van de cirkelzaag. Dit was in het jaar 1777. Oorspronkelijk was de cirkelzaag bedoeld om scheepskatrolleen te maken maar in het jaar 1850 werd de cirkelzaag al gebruikt in houtzagerijen. Vijf jaar later kreeg de cirkelzaag zelfs een plaats op de Wereldtentoonstelling die dat jaar plaatsvond in Parijs.

Soorten cirkelzagen

Een eerste soort cirkelzaag is de steencirkelzaag. Deze wordt gebruikt om allerhande gesteenten zoals asfalt en beton door te zagen. Een andere term voor de steencirkelzaag is de diamantcirkelzaag. Een andere soort is de metaalcirkelzaag. Deze cirkelzaag heeft over het algemeen een lager toerental en dient om efficiënt ijzer en metaal te kunnen doorzagen. Tot slot is er ook nog de cirkelzaag voor non-ferromaterialen. Dat zijn allerhande metalen die geen ijzer bevatten. Deze zaag wordt voornamelijk gebruikt voor het doorzagen van houten materialen. In de algemene context is het zo dat wanneer er over cirkelzagen wordt gesproken de cirkelzaag voor non-ferromateriaal wordt bedoeld. Deze zaag wordt ook het meest gebruikt.