oprijplaten

Wat is de juiste keuze als ik oprijplaten wil?

Bij het op en af rijden van auto’s, motoren, machines en kruiwagens worden oprijplaten gebruikt. Veel voorkomende vragen zijn: Welke oprijplaten zijn dan geschikt voor mij? Van welk materiaal wil ik mijn oprijplaat aanhanger hebben? Hoe kom ik achter de juiste afmetingen? Deze vragen zullen in deze blog behandeld worden zodat jij precies weet welke oprijplaten de juiste zijn voor jou!

Welke afmetingen moeten de oprijplaten hebben?

Voor professioneel gebruik zijn er een groot aantal verschillende oprijplaten te koop. Van belang zijn het laadvermogen, de lengte en de vorm om te bepalen wat de oprijhoek en de belasting word. Je kan dit berekenen met deze formule, als het te beladen voertuig een oprijhoogte van 45 cm heeft met een stijging van 30%, reken je als volgt: oprijhoogte (cm) : de maximale hellingshoek (30) x 100 = de lengte van de oprijplaat. 

Tegenwoordig hebben de meeste aanhangers een geïntegreerde schacht voor oprijplaten!

Zijn kunststof oprijplaten jouw keuze?

Kunststof oprijplaten zijn gemakkelijk om mee te werken omdat deze erg licht zijn. Laden en lossen wordt met lichte oprijplaten een stuk makkelijker. Kunststof oprijplaten zijn lichter en goedkoper dan stalen oprijplaten, ook zijn ze goedkoper dan aluminium oprijplaten. Als je de voordeligste oplossing zoekt raden wij de kunststof oprijplaten aan. Ze zijn ook goed bestand tegen slijtage, dit maakt ze duurzaam en hierdoor kan je langer genieten van je oprijplaten.

Waarom stalen oprijplaten?

Veruit de stevigste oprijplaten zijn die van staal. Deze zijn dus ideaal bij het vervoeren van een zware lading zoals auto’s of machines. Het enige nadeel is dat deze oprijplaten aan de zware kant zijn. Ook zijn ze gevoelig voor roestvorming, daarom adviseren wij om te kijken naar roestvrijstalen oprijplaten of gegalvaniseerde oprijplaten. Je moet de gegalvaniseerde oprijplaten nog wel goed opbergen want deze zijn minder goed bestand tegen roest.

De lichtste keuze: aluminium oprijplaten

Moet je veel met je oprijplaten sjouwen? Dan zijn aluminium oprijplaten de beste keuze, want deze zijn het lichtst van alle drie en hebben soms zelfs handvaten. Hierdoor wordt het verplaatsten super makkelijk. Omdat aluminium oprijplaten niet roesten gaan ze bij juist gebruik jaren mee en zijn ze erg duurzaam.

Let wel op wat je wilt vervoeren, als dit zware voertuigen zijn dan adviseren wij toch lange oprijplaten van staal. Hoe langer de oprijplaat is, hoe lager de oprijhoek en hoe minder kracht het kost om op de aanhanger te komen.

Verschillende soorten oprijplaten

Er zijn ook verschillende vormen oprijplaten, je hebt rechte, gebogen en zelfs opklapbare oprijplaten. De meest voorkomende oprijplaat is een rechte, deze zijn gemakkelijk op te bergen en kunnen vaak onder de laadvloer geplaatst worden. Gebogen oprijplaten worden vaak gebruikt bij lage voertuigen en machines. De gebogen vorm zorgt ervoor dat er geen ‘diepe hoek’ ontstaat tussen het hoogste punt van de oprijplaten en de laadklep van de trailer. Ook zijn er opklapbare oprijplaten, deze kan je eenvoudig meenemen en zijn van aluminium gemaakt.

Oprijplaten van Aanhangwagendirect

Heb je jouw keuze gemaakt? Aanhangwagendirect heeft in hun assortiment genoeg verschillende oprijplaten te koop. Weet je het allemaal nog niet precies of heb je nog een vraag? Neem dan gerust contact op met de klantenservice van Aanhangwagendirect. Zij zullen jou voorzien van een advies op maat.